EXCLUSIV  Noutățile terapeutice în tratarea cancerului bronhopulmonar. Dr. Michael Schenker: La un sfert dintre pacienți există un răspuns extraordinar de bun / video

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pressfoto
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @pressfoto

Dr. Michael Schenker, UMF Craiova, medic oncolog, Clinica de Oncologie a Spitalului Județean Sf. Nectarie, a fost invitat la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde au vorbit despre noile medicamente care s-au dovedit eficiente în tratarea cancerului bronhopulmonar. 

Dr. Michael Schenker a explicat că în ultimii ani, imunoterapia, o nouă clasă de medicamente, și-a dovedit eficiența. Aceste medicamente sunt reglatori ai răspunsului imunitar al pacientului împotriva cancerului. În general, cancerul alterează răspunsul imunitar al organismului, făcându-l ineficient. Imunoterapia modula acest răspuns pentru a-l eficientiza. Spre deosebire de citostatice, care acționează direct asupra celulelor maligne, imunoterapia îmbunătățește răspunsul imunitar al organismului împotriva cancerului.

„Care sunt noutățile terapeutice? Spunea domnul doctor că s-a schimbat dramatic peisajul odată cu apariția anticorpilor monoclonali și a altor medicamente.”, a spus Val Vâlcu.

„Într-adevăr, în ultimii ani, și-a făcut loc și și-a dovedit eficiența deosebită o clasă de medicamente care se numește generic „imunoterapie”. Sunt reglatori ai răspunsului imunitar al pacientului împotriva cancerului.

În cancer, în general, există o alterare a răspunsului imunitar pe care organismul nostru ar trebui să-l desfășoare împotriva cancerului, cancerul fiind ceva anormal, fiind un lucru rău care apare în organism. Ar trebui ca sistemul nostru imunitar să fie eficient și să îndepărteze acest rău, însă, din păcate, există anumite modificări, apar anumite caracteristici ale acestor celule care fac ca acest răspuns imunitar să fie unul deficitar, ineficient.

Ca atare, au fost identificate modalități prin care acest răspuns imunitar este modulat, este modificat în sensul eficientizării lui. Asta fac aceste medicamente. Deci nu acționează direct asupra celulei maligne, așa cum o fac de exemplu citostaticele care distrug, în mod direct, atât celule maligne, cât și celule normale care se divid cu o vitează mai mare.

Această clasă nouă de medicamente, acționează indirect, modulează răspunsul imunitar împotriva cancerului.", a spus dr. Michael Schenker.

 

3. Sursa foto... (doctor-radiografie-plamani-pneumologie_99165800.jpg)

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik 

 

75% dintre pacienți nu au un răspuns de lungă durată la imunoterapie

Dr. Michael Schenker a explicat că, deși imunoterapia a adus beneficii importante, nu toți pacienții profită semnificativ de pe urma acesteia. Aproximativ 20-25% dintre pacienții cu cancer pulmonar metastatic au răspuns foarte bine, cu supraviețuiri de peste 5 ani, unii chiar 8-9 ani. Totuși, majoritatea pacienților (75%) nu au un răspuns de lungă durată la imunoterapie. Potrivit medicului, există și alte tratamente, cum ar fi terapiile țintite molecular pentru pacienții cu modificări genetice specifice.

„Din păcate, nu toți pacienții au un beneficiu important de pe urma acestor terapii. Sunt, într-adevăr, pacienți care au chiar mai mult de 5 ani de zile de la diagnosticul unui stadiu metastatic și sunt astăzi în viață, sunt pacienți care au participat la trialuri clinice încă din 2014-2015. Așadar sunt pacienți care au astăzi 8-9 ani de supraviețuire cu un cancer pulmonar metastatic.

Însă, din păcate, nu la toți pacienții cu stadiu metastatic se întâmplă acest lucru. La aproximativ un sfert, 20-25% dintre pacienți, există un astfel de răspuns extraordinar de bun, cu supraviețuiri îndelungate. La ceilalți 75%, din păcate, nu este un răspuns de lungă durată la imunoterapie.

E adevărat, mai sunt și alte tipuri de tratamente. Sunt terapiile țintite molecular la pacienții care au modificări moleculare, modificări genetice, care pot fi țintite cu diverse produse farmacologice identificate în ultimii ani.

Pentru cancerul pulmonar, astăzi există o paletă de tratamente sistemice destul de variată.", a spus dr. Michael Schenker la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel