Novak Djokovic, campion olimpic pentru prima oară în carieră

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Tenismanul Novak Djokovic a câștigat pentru prima oară medalia de aur la Jocurile Olimpice.

La 37 de ani, Djokovic (Numărul 2 ATP) a oferit cea mai bună performanță a sezonului 2024 pentru a-l învinge pe Carlos Alcaraz (Numărul 3 ATP), aflat într-o formă excelentă, cu scorul de 7-6(3), 7-6(2) și pentru a câștiga prima sa medalie de aur olimpică, potrivit ATP Tour. Djokovic a trecut de două tie-break-uri, inclusiv într-un prim set de neuitat de 94 de minute, pentru a încheia victoria împotriva marelui său rival și pentru a deveni campion olimpic la doar opt săptămâni și jumătate după o intervenție chirurgicală la menisc pe piciorul drept.

2. Foto: Ager... (novak-djokovic-ilustrativ-agepres-aurul-olimpic_56356100.jpg)

Singurul premiu care-i lipsea din vitrină

Prin victoria sa de pe Philippe-Chatrier, Djokovic a îndeplinit un obiectiv vechi de a cuceri singurul premiu semnificativ din tenisul de simplu care i-a scăpat atât de mult timp. Campionul record de 24 de ori în turneele de Grand Slam, a fost vizibil emoționat și cu lacrimi în ochi după ce a trimis un forehand câștigător pe lângă Alcaraz pentru a-și asigura locul pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.

Luna trecută, Djokovic a fost învins de Alcaraz în finala de la Wimbledon, în singurul său turneu de la operația la genunchi încoace, dar acum a devenit doar al cincilea jucător — după Steffi Graf, Andre Agassi, Rafael Nadal și Serena Williams — care a completat „Golden Slam”, câștigând toate cele patru titluri majore și o medalie de aur olimpică la simplu.

Lecție de tenis în primul set

Atât Djokovic, cât și marele său rival Alcaraz, au demonstrat o rezistență remarcabilă sub presiune, într-un prim set care a inclus 13 puncte de break (Djokovic 5, Alcaraz 8) și care a ajuns cumva la tie-break fără un break de serviciu. Printre momentele importante s-a numărat revenirea lui Alcaraz de la 0/40 pentru a-și păstra serviciul în al patrulea game, în timp ce Djokovic a trecut printr-un al nouălea game cu oscilații, plin de tenis încântător din partea ambilor jucători, după ce a înfruntat cinci puncte de break.

Ultimul punct de break al lui Djokovic din set a coincis cu un punct de set la 6-5, 30/40. Deși nu a reușit să convertească, sârbul și-a păstrat calmul și a câștigat patru puncte consecutive de la 3/3 în tie-break pentru a prelua conducerea pe Court Philippe-Chatrier.

Djokovic, mai bun la general

În contrast cu primul set, au fost puține șanse de retur pentru ambii jucători în setul al doilea. Totuși, acest lucru nu reflectă o scădere a nivelului de joc de la cei doi dintre cei mai buni jucători din lume. Djokovic a continuat să folosească variații de ritm pentru a-l menține pe Alcaraz în mișcare pe teren, în timp ce spaniolul, care a respins singurul punct de break al setului în al treilea game, a răspuns cu momente de magie în execuție.

Djokovic a găsit constant o modalitate de a forța greșeli din partea puternicului său adversar și a produs, de asemenea, un număr considerabil de lovituri câștigătoare de înaltă clasă. Un forehand câștigător, tăios, în cross la 2/2 în tie-break-ul setului al doilea a ilustrat cât de concentrat era sârbul, și nu a clipit când a câștigat următoarele patru puncte pentru a încheia meciul.

3. -imagine fara descriere- (carlos-alcaraz-ilustrativ-agepres-aurul-olimpic_80094100.jpg)

Alcaraz, viitor promițător în tenis

Alcaraz își propunea să adauge un titlu olimpic la vara sa deja impresionantă, în care a câștigat al treilea și al patrulea titlu de Grand Slam la Roland Garros și Wimbledon, respectiv. Spaniolul de 21 de ani a fost cel mai tânăr bărbat care a participat la un meci pentru medalia de aur la simplu de când evenimentul de tenis olimpic a revenit în 1988, în timp ce Djokovic a fost cel mai în vârstă.

Întâlnirea de duminică a fost a doua pe Court Philippe-Chatrier între locul 2 în clasamentul PIF ATP Djokovic și locul 3 Alcaraz, după ce Djokovic a triumfat în semifinalele Roland Garros 2022. Sârbul conduce acum cu 4-3 în seria generală Lexus ATP Head2Head.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel