EXCLUSIV  „Nu am aer”. Tragedia din Botoșani, unde Alexandra a murit, putea fi evitată. Melania Elena Tudose (AMI): Dacă exista moașa, poate nu vorbeam astăzi despre deces

Foto: Facebook Alexandra Ivanov
Foto: Facebook Alexandra Ivanov

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre tragedia din Botoșani, acolo unde Alexandra, tânara de 25 de ani, și-a pierdut viața. „Nu am aer” sunt ultimele cuvinte ale femeii care mai avea acasă trei copii.

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a vorbit despre despre tragedia din Botoșani, acolo unde Alexandra, tânăra de doar 25 de ani, mamă a trei copii, și-a pierdut viața. Tânăra a implorat medicii, timp de șapte ore, să o ajute pentru că nu mai avea aer... Degeaba. Strigătul ei nu a fost auzi de nimeni. Dar dacă exista o moașă în spital, astăzi, Alexandra ar fi trăit.

„Din păcate, tragediile se întâmplă destul de frecvent în România. Ceea ce s-a întâmplat acolo este o mare tragedie. Lipsa de cadre și faptul că personalul este suprasolicitat reprezintă situații defavorabile. În România nu ar trebui să moară nicio femeie, niciun copil.

Pentru asta ar trebui cu toții să găsim soluții și să facem strategii valide. Există o lipsă de comunicare între instituții, între personal, între pacienți și cadrele medicale. Trebuie lucrat la aceste lucruri, trebuie să vedem ce nevoi avem în România, astfel încât sănătatea să fie prioritară.

În orice stat luminat din lumea asta, educația și sănătatea sunt prioritare. Asta trebuie să facem și noi, trebuie să găsim soluții”, ne-a declarat Melania Elena Tudose.

Spitalele au nevoie de moașe, acestea ar salva vieți și ar preveni multe complicații 

Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente, a spus că dacă în Botoșani existau moașe care să acorde servicii antenatale, de supraveghere a sarcinii, iar Alexandra era urmărită atât de medic, cât și de o moașă, tragedia nu ar fi avut loc.

„Una dintre soluții vizavi de sănătatea reproducerii și sănătatea femeii este moașa. Din păcate, moașa este ignorată de autorități. Ne-am luptat o grămadă anul acesta să redeschidem specializarea la Carol Davila. Poate dacă la Botoșani era o moașă și Alexandra era urmărită de medic și de o moașă, poate că moașa observa mult mai devreme că este ceva în neregulă cu Alexandra și poate că nu se ajungea aici.

Dacă era o moașă în teritoriu, până ca Alexandra să ajungă la spital, poate că moașa aceea ar fi observat mult mai devreme oprirea în evoluție a sarcinii. Moașa ar fi avut o legătură mult mai strânsă, ea este mai disponibilă decât un medic obstetrician, mai ales în ceea ce presupune supravegherea, consilierea. Moașei i se poate da un telefon oricând, ea este disponibilă 24 din 24 pentru femeia pe care o are sub supraveghere. Sigur a fost ceva mai mult decât oprirea din evoluție a sarcinii. Adevărul o să iasă la iveală după anchetă. O să știm ce s-a întâmplat, care au fost pașii, iar dacă au existat greșeli medicale vom afla. Lipsa moașei din teritoriu este defavorabilă României”, a spus Melania Elena Tudose în exclusivitate pentru DC News.

„Ne lipsesc moașele în teritoriu. Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții”

„Trebuie mai multă comunicare între cadrele medicale și pacienți. Ne lipsește spiritul de echipă între cadrele medicale. Există doar comportament autoritar din partea medicilor. Cred că ar trebui să ne inspirăm din mediile externe. Cred că ar fi trebuit introdusă o materie de comunicare între cadrele medicale și pacienți. Cred că asta ne lipsește. Ne mai lipsesc moașele în teritoriu, cadrele medicale suficiente. Suntem suprasolicitați. Nu știu care este situația în Botoșani. Poate și acolo cadrele medicale au fost suprasolicitate. Când ești suprasolicitat, asta îți afectează și gândirea. Eu de 40 de ani lucrez noaptea. Aș simți nevoia să fac mai puține nopți. Simt că nu mai am această capacitate ca acum 20 de ani. 

Sistemul de sănătate ar trebui să găsească niște soluții astfel încât cadrele medicale formate în România să nu mai plece în afară. Statul român plătește pentru formarea lor și nu beneficiem de serviciile lor. Cei care rămân în România sunt suprasolicitați. Trebuie să se gândească la soluții pentru a avea mai mulți medici de gardă. Apare oboseala, în 24 de ore nu poți să fii la o capacitate maximă. Trebuie să se rezolve aceste lucruri”, a mai zis Melania Elena Tudose, președinte Asociația Moașelor Independente în intervenția pentru DC News.

„Toate spitalele sunt obligate să aibă protocoale și proceduri pentru orice act/activitate medicală. Acestea sunt elaborate după ghidurile naționale (inspirate din ghidurile internaționale/validate științific). Ancheta ar trebui (și sper să facă asta) să stabilească la milimetru dacă acestea au fost respectate de către personalul implicat. Orice nerespectare a acestora poate fi direct responsabilă de evoluția tragică a cazului… evident persoană/persoanele care nu le-au respectat trebuie să răspundă adecvat.

Dar așa cum am menționat, vom afla după rezultatul autopsiei, dacă nu cumva există și un alt diagnostic supraadăugat celui de sarcină oprită în evoluție, care să fi potențat gravitatea și evoluția rapidă a cazului spre finalul nefericit… diagnostic care poate putea fi depistat înainte de apelarea Alexandrei la serviciile de urgență ale instituției. Asta nu exclude sancționarea unei posibile neglijențe sau nerespectarea protocolului asociat situației în cauză. Oricum gap-urile sistemului de sănătate stau la baza multor tragedii. Din păcate asta se plăteștie cu vieți omenești”, a subliniat Melania Elena Tudose.

Protest pentru Alexandra Ivanov - NU AM AER. Mame sau nu, femei, bărbați, tineri sau mai puțin tineri, în Piața Victoriei. Lista revendicărilor

„Nu am aer” - este ultimul mesaj al Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani, mamă a trei copii, însărcinată în 13 săptămâni, care a ajuns la maternitatea din Botoșani, cu dureri îngrozitoare în zona abdominală, sperând că medicii o vor face bine.

„Nu mai am aer”, printre ultimele cuvinte transmise de Alexandra familiei sale, este mesajul care va scoate lumea în stradă, duminică, 27 august 2023, în Piața Victoriei.

„Duminică ieșim în stradă. Mame sau nu, femei, bărbați, tineri sau mai puțin tineri ieșim toți cei care nu mai tolerăm violența obstetrică și neglijența criminală cu care sunt întâmpinate femeile în prea multe din cabinetele, spitalele și maternitățile României.

Ieșim pentru Alexandra și ieșim pentru toate Alexandrele care merg la spital să fie îngrijite, tratate, salvate și sfârșesc prin a fi ignorate, batjocorite și chinuite de neoamenii deghizați în cadre medicale ascunși după proceduri strâmbe sau după lipsa protocoalelor.

Ieșim în stradă ca să spunem: DESTUL! Femeile, gravidele și mamele României au nevoie de noi toți ca să le protejam de putregaiul cronic din spitale, din maternități.

Avem solicitări clare, cu subiect și predicat, modelate după exemple de bune practici dovedite. Cerem imperativ ca politicul din România să impună schimbările necesare de sistem și apoi să își tragă coada din sistemul sanitar și să lase profesioniștii și oamenii buni la suflet să își facă treaba.

Ce vrem?

• Transparență totală în legătură cu ancheta de la Botoșani


• Controale de stat la toate maternitățile

• Acțiune prioritară nouă a Ministerului Sănătății care să aibă în centru sănătatea femeii - educație, prevenție, diagnostic, tratament, urmărire. Inclusiv
cursuri periodice cu privire la relația cu pacienții pentru personalul medical în cadrul Educației Medicale Continue


• Dreptul prin lege la însoțitor pentru gravide, gravide în travaliu, fără afectarea actului medical


• Schimbarea protocoalelor de urgență legate de femei însărcinate sau care acuză dureri pelvine; protocoale clare de intervenție medicală în cazul în care spitalul nu are secție și competențe pentru obstetrică-ginecologie


• protocoale mai stricte pentru primirile în urgență - să includă un protocol standard, specific pe anatomia feminină pentru a depista mai rapid cauza de amenințare a vieții


• Program național special, linie de finanțare separată pentru un program pentru MAME, care să includă protocoale complexe pentru sănătatea feminină înainte, în timpul sarcinii și după naștere

• Retragerea autorizărilor pentru spitalele care nu au suficient personal pentru a oferi servicii medicale de calitate și reducerea numărului de gărzi/medic


• Pedepsirea discriminării instituționale în spitale (ex.pacienți romi, pacienți religioși)


• Adoptarea de proceduri și monitorizarea aplicării lor, cu raport de activitate public din partea celor responsabili de monitorizarea acestora pentru fiecare spital în parte


• Dezvoltat la nivel național chestionarul de feedback după interacțiunea cu un spital, cu întrebări referitoare și la calitatea actului medical


• Demiterea DSP județene în Botoșani, Gorj și Ialomița – județele în care, în ultima lună, 2 femei au suferit malpraxis medical, iar una a murit


• Demiterea ministrului sănătății


Ieșim în stradă pentru sănătatea femeilor.


Vrem ca ele să fie văzute, auzite, crezute că le doare, indiferent de etnia lor, religie, educație, venit, statut social.


Fără femei, nicio națiune nu crește sănătos, fără mame, niciun stat nu va deveni puternic, educat”, a transmis Ema Ene, organizatoarea protestului care va avea loc duminică, de la ora 17.00, în Piața Victoriei din București.


Alexandra Ivanov, în vârstă de 25 de ani, a murit săptămâna trecută, la nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi ajunsese, joi seară, în jurul orei 23,30, la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie.

Cabinetul medical privat al doctoriţei care a fost de gardă în noaptea în care a murit Alexandra Ivanov a fost vandalizat în cursul nopţii de miercuri spre joi.

Geamurile acestuia au fost sparte, iar pe pereţi şi ferestre a fost scris mesajul „Nu am aer! Alexandra".



Poliţiştii au deschis o anchetă penală în acest caz sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere



"Poliţiştii botoşăneni au fost sesizaţi prin apel 112 cu privire la faptul că un imobil, de pe Calea Naţională, ar fi fost vandalizat. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au stabilit că cele sesizate se confirmă, iar o parte dintre geamurile imobilului respectiv erau distruse. Totodată, peretele imobilului era scris cu o substanţă neagră. A fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de distrugere", a afirmat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Delia Nenişcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel