Suntem obișnuiți să curățăm legumele și fructele, dar cele mai mute vitamine și minerale se află anume în coaja pe care o aruncăm.
Spre exemplu, coaja de dovleac este bogată în fibre, vitamine și antioxidanți. Într-adevăr este o mare greșeală să o aruncăm.
Vă prezentăm rețeta unor fursecuri delicioase pe baza de dovleac (inclusiv coajă) și ciocolată, care sunt 100% vegetale, datorita uleiului de cocos folosit în loc de unt.
În general, la prepararea deserturilor se folosesc ingrediente precum untul și ouăle, însă persoanele vegane sau cele alergice, le pot înlocui cu ușurință cu alte alimente de origine vegetală.
Ingrediente pentru 12 fursecuri:
260 grame de făină,
100 grame de zahăr brun,
130 grame de dovleac,
50 grame de ulei de cocos topit,
50 ml lapte vegetal,
70 grame de ciocolată neagră,
1 lingura de praf de copt,
un praf de sare.
Tăiați dovleacul în bucăți fără a-l curăța de coajă și fierbeți-l în apă nesărată timp de 15 minute sau până când este foarte moale. Scurgeți-l din apă și folosiți un blender pentru a-l transforma într-un piure, care se lasă să se răcească.
Într-un bol se pune piureul de dovleac împreună cu uleiul de cocos și laptele vegetal și se amestecă bine.
Făina, zahărul, praful de copt și un praf de sare se pun în al doilea castron și se amestecă cu un tel. Adăugați ingredientele lichide și începeți să amestecați cu o lingură, apoi frământați aluatul cu mâinile. Adăugați ciocolata tocată și frământați până se omogenizează bine.
Formați bile de aluat și puneți-le într-o tavă, acoperită cu hârtie de copt, la distanță unele de altele. Coaceți fursecurile la 190 de grade, timp de 12 minute. Înainte de a le pune pe masă, fursecurile se lasă să se răcească.
Vezi și:
Vrei să gătești o cină consistentă, hrănitoare și simplă? Chiftelele de legume sunt perfecte. În acest fel vei aduce la masa un preparat pe placul copiilor, care vor aprecia gustul legumelor.
Fără îndoială, odată ce vei gusta aceste chiftele, nu le vei uita gustul și vei dori să le faci mereu. În plus, vei folosi puține ingrediente, cu un conținut scăzut de calorii. Aluatul pentru aceste chiftele se face fără prea multă dificultate.
Timp de preparare - 15 minute, timp de gătire - 10 minute, porții - aproximativ 14 clătite, calorii - 50 pe bucată.
Ingrediente:
1 dovlecel, dat prin răzătoare,
1 cartof, dat prin răzătoare,
1 morcov, dat prin răzătoare,
3 ouă,
2 linguri de făină,
1 lingura ulei de măsline (în aluat),
10 grame de semințe de susan,
20 grame de ceapă verde tocată,
1 linguriță de sare,
strop de ulei de măsline pentru prăjit.
În primul rând, dovlecelul spălat și uscat se dă prin răzătoare. Se asezonează cu sare și se lasă într-o strecurătoare 8 minute, ca să se scurgă excesul de zeamă.
Stoarce dovlecelul ras și pune-l într-un castron. Adaugă cartoful ras, după ce l-ai stors de zeamă, morcovul ras, ouăle, susanul, ½ linguriță de sare, ceapa, uleiul și făina, apoi amestecă cu o lingură de lemn.
Nu aruncați apa în care ați fiert sfecla: transformați-o în îngrășământ pentru flori
La final se toarnă un strop de ulei într-o tigaie antiaderentă și se încălzește. Se ia câte o lingură de aluat și se modelează chiftelele, care se prăjesc, la foc, mic pe ambele părți. Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu