Nu avem 5 milioane de pensionari! Numărul real este 2,4 milioane. Cum s-a ajuns la aceste cifre

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Noua lege a pensiilor intră în linie dreaptă, iar mâine reforma o să fie adoptată de către Guvern.

Sunt modificări extrem de importante, începând cu vârsta de majorare, se va ajunge la egalizare între femei și bărbați, astfel încât în anul 2035 vârsta de pensionare a femeilor să fie de 65 de ani. De asemenea se majorează și vârsta de pensionare în ceea ce privește grupele speciale de muncă 1 și 2. Se vor da bonusuri pentru cei care vor lucra mai mult timp în câmpul muncii, cu cât se depășește stagiul de cotizare de 25 de ani, se vor primi puncte bonus din partea Statului, potrivit RTV.

Adrian Izvoranu a explicat ce trebuie să vedem în noua lege a pensiilor și care este soluția pentru eliminarea inechităților.

"Cine s-a apucat să facă această nouă lege a pensiilor trebuia pentru început să înțeleagă cuvintele. Legea asta a plecat din necesitatea de a face o reformă or legea asta este ca sfârșitul cărții. Adică, ne certăm de ani de zile pe formulă, formula este ultimul lucru care trebuia făcut în această lege, primul lucru care trebuia făcut, trebuia desenată o concepție a sistemului de pensii.

Sistemul de pensii este un sistem de asigurări, nu o cooperativă, nu este nici CAR, nici casă de ajutor între părți, este un sistem de asigurări, ceea ce înseamnă că eu activ contribui, iar la îndeplinirea celor 2 condiții vârsta și stagiul minim de cotizare atunci trebuie să primesc pensia. Dacă acesta ar fi principiul de bază de la care ar trebui să plecăm, să vedem așa, este sistemul echitabil cu cel care îl gestionează? În primul rând acolo trebuie căutate, cu alte cuvinte, este echitabilă pensia mea cu contribuția pe care o am? Nu este, contribuția este imensă și pensia este mică, inclusiv cele despre care se spune că sunt mari, sunt insuficiente pentru îndeplinirea condiției constituționalitate și anume pe trai decent.

Nu s-a rezolvat asta, avem o primă inechitate majoră a sistemului în sine, numărul de pensionari, aud mereu de 5 milioane, nu există 5 milioane de pensionari în România!

Avem 2,4 milioane de contributori, cei care sunt participanții la sistemul de asigurări, avem 1,5 milioane de persoane care la vârsta pensionării, la 65 de ani, nu au contribuție sau condițiile insuficiente îndeplinite, acele persoane sunt asistați sociali.

Avem a 3-a categorie, și anume pensiile ocupaționale, oamenii care ocupă funcții care nu sunt funcții de muncă. Acești oameni nu au muncit în sensul cuvântului muncă, ci au avut activități speciale, pentru ei trebuie făcut un fond special.

Fondul de pensii colectat la ora actuală în România ne ajunge astăzi, când vorbim, ca să dublăm pensiile contributorilor, nu ale asistaților sociali, nu ale specialilor. Dacă înțelegem acest noțiuni, abia după putem discuta despre lege, despre formule și alte chestii", a declarat Adrian Izvoranu, director al Confederației Patronale din Industrie, Servicii și Comerț, la România TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel