Combinatia medicamente-alimente poate fi letală în anumite situații. Tocmai de aceea este indicat ca înainte de a lua orice tratament, să ţii cont de sfatul medicului şi al farmacistului, dar şi să citeşti cu atenţie prospectul medicamentelor.
Puţină lume ştie că lactatele şi afumăturile nu trebuie combinate cu anumite pastile deoarece pot provoca reacţii periculoase în corp, până la deces dacă nu se intervine la timp. Unele antibiotice intră în ”conflict” cu calciul, fierul şi celalalte minerale care se găsesc în produsele lactate. Acest lucru previne absorbţia antibioticelor, ceea ce înseamnă că le este afectată abilitatea de a lupta împotriva infecţiilor.
Aşadar, când îţi sunt prescrise antibiotice, întreabă medicul dacă trebuie să eviţi anumite alimente şi care dintre acestea au un grad scăzut de risc atunci când se combină cu pastilele. De pildă, iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime sau, evident, produsele fără lactoză se pot consuma fără grijă chiar şi atunci când urmaţi un tratament medicamentos. Specialiştii spun că lactatele trebuie evitate în cazul antibioticelor din clasa tetraciclinei dar şi a altor antibiotice. De asemenea, dacă iei antibiotice, este important să întrebi medicul dacă şi când poţi lua vitamine şi minerale, acestea având un efect similar cu cel al lactatelor.
Poate părea ciudat, însă antidepresivele din clasa monoaminelor, în combinaţie cu alimente bogate în amoniac, duc la creşterea rapidă a tensiunii arteriale. Alimentele pe care trebuie să le eviţi dacă iei antidepresive sunt: somonul afumat, vinul roşu, berea, carnea tocată, brânza veche şi sosul de soia.
Poate ai prieteni care ți-au povestit despre cum au luat antibiotic cu puțin vin sau cu orice fel de băutură alcoolică. Ceea ce probabil au omis să îți spună este efectul pe care această combinație l-a produs în corpul lor: greață, vărsături, leziuni hepatice. Consumul de alcool nu face decât să încetinească procesul de vindecare și să crească riscul de efecte adverse. Aşa că mai bine renunță la consumul de alcool pe toată durata administrării antibioticului.
O utilizare excesivă a antibioticelor vă poate afecta ficatul. Mai pot avea efecte negative și asupra bacteriilor și microbilor ce trăiesc în intestine. Aceste bacterii sunt cunoscute sub numele de microbiomul intestinal. Pe lângă uciderea bolilor ce cauzează bacteriile, antibioticele pot distruge și bacteriile sănătoase.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News