Nu doar rotativa ar fi suspendată de propunerea lui Ciolacu, ci întreg Guvernul și România. Ciucă, pus să-și asume crizele. Social-democratul, gata să preia o guvernare fără probleme

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea

Marcel Ciolacu își suflecă mânecile să preia o guvernare fără crize. E dispus să mai aștepte, lăsându-l premier pe Nicolae Ciucă, cu problemele pe masă. 

Rotativa guvernamentală s-a blocat într-un minister, cel al Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu. PSD ține cu dinții de scaunul lui Sorin Grindeanu. Nu ar fi prima dată când ministrul de la Transporturi se baricadează în Guvern. Revenind în zilele noastre, negocierile pentru rotativa guvernamentală, ce avea să fie una pașnică, s-au blocat pentru că PSD nu vrea să respecte acordul pentru rocada guvernamentală. UDMR s-a ridicat de masa negocierilor, dar nu vrea să plece din Guvern. Nu înțelege de ce, după ce i-a fost luat Sportul, în vederea comasării, este pe cale să rămână și fără Dezvoltare, fiind atras în lupta politică PSD - PNL pe ministere. 

În toată această vâltoare, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu o idee de weekend: rotativa guvernamentală se amână, greva profesorilor e mai importantă. Nevrând să-și asume blocajul, liderul PSD ascunde gunoiul sub preș, unde preșul este greva din învățământ, dar și pensiile speciale - ambele în ograda PSD. Profesorii amenință cu această grevă din 2021, dar acum au găsit momentul oportun să și câștige ceva, în plină criză guvernamentală. 

Jurnalistul Val Vâlcu a punctat, despre mutarea liderului PSD, că este una de natură să blocheze întreg Guvernul. Nu doar patru ministere își așteaptă șeful, ci toate odată cu amânarea propusă de Marcel Ciolacu. Astfel, odată cu suspendarea temporară a rotativei, se suspendă întreaga activitate guvernamentală. Nicio decizie nu se va mai lua până la deblocarea situațiilor. Și nu vorbim doar despre o soluție pentru învățământ, ci și una pentru guvernare. Căci, dincolo de greva profesorilor sau de Înălțare, rotativa guvernamentală este un subiect încins și deschis, care nici el nu și-a găsit rezolvare, ci doar încearcă a fi astupat de alte crize, trase în față de politicieni. Pe de-o parte, social-democrații nu vor să-și asume electoral criza salariilor din educație, fiind în ograda lor, dar nici nu vin cu o soluție la situația creată, ministrul Muncii precizând clar că nu se poate reforma legea salarizării doar pentru o categorie profesională: ”Nu putem face legea salarizării unitare pe bucăţi. Acum pentru profesori, săptămâna viitoare pentru altă categorie salarială. Trebuie să o facem toată odată. Discuţiile care au fost cu noi au fost că următoarea ramură care este extrem de importantă pentru ţară este educaţia şi avem capacitatea să rezolvăm aceste probleme, dar nu peste noapte şi nu cu forţa”. 

Și dacă ieri nu se putea peste noapte, astăzi Marcel Ciolacu transmite: ”În acest moment, prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”. Ideea social-democratului pare să fie ideală și pentru UDMR. Kelemen Hunor și-a anunțat acordul: ”Sunt de acord cu această propunere! Guvernarea este pentru oameni, prioritățile societății trebuie să fie și prioritățile coaliției de guvernare”. Măcar, în această privință, cei doi lideri par să se înțeleagă... 

Timp pare să dea și premierul Nicolae Ciucă: ”Ministerul Muncii are toată susținerea coaliției pentru a realiza legea salarizării unitare și reforma pensiilor speciale, într-un timp cât mai scurt”. 

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, vorbește despre câteva luni: ”Cred că Nicolae Ciucă poate rămâne fără probleme la Guvern în următoarele luni pentru a nu crea perturbări la nivelul guvernării și implementării reformelor”. El spune că reformele cerute astăzi de Marcel Ciolacu trebuiau să fie gata, conform acordului din PNRR, în 14 decembrie, iar vina este tocmai în curtea PSD - la Marius Budăi (Muncă) și Adrian Câciu (Finanțe). 

Citește și: Criza din învățământ, din cauza PNL, acuză Adrian Câciu, ministru PSD de Finanțe

Mergând pe ideea liderului liberal, pare că Marcel Ciolacu pasează criza în curtea bunului său prieten de coaliție, Nicolae Ciucă, și este pregătit să preia o guvernare fără crize, nu săptămâna viitoare, ci... când va trece furtuna! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel