Săptămâna aceasta, membrii de rang înalt ai Adunării Naționale a Franței i-au încurajat ferm pe colegii parlamentari să-și ”limiteze” utilizarea aplicațiilor de social media și a serviciilor de mesagerie.
Recomandarea include TikTok, deținut de chinezi, dar include și platforme americane precum WhatsApp și Instagram ale Snap și Meta, alături de Telegram, fondată de frați născuți în Rusia, și Signal.
”Având în vedere riscurile deosebite la care exercitarea mandatului lor îi expune deputații care folosesc aceste aplicații, dorim să facem apel la vigilența dumneavoastră extremă și să vă recomandăm să limitați utilizarea acestora”, au scris Marie Guévenoux și Eric Woerth, de la Partidul Renașterii lui Emmanuel Macron, și Eric Ciotti, de la partidul Les Républicains.
Ideea Franței de a pune companiile chineze și americane în același coș este în contrast puternic cu mișcările altor țări europene, inclusiv Guvernul olandez, care a decis să vizeze aplicații din țări care desfășoară un ”program cibernetic ofensiv” împotriva Țărilor de Jos, cum ar fi China, Rusia, Coreea de Nord și Iran, scrie Politico.
Refuzul de a urma conducerea geopolitică a Statelor Unite este o lungă tradiție politică în Franța, care este adesea acuzată de părtinire anti-americană. În timpul Războiului Rece, președintele francez Charles de Gaulle a încercat să-și poziționeze țara ca alternativă între capitalismul SUA și comunismul Uniunii Sovietice.
”Franța nu a deplâns pierderea puterii sale și încearcă să reînvie așa-numita a treia cale, purtată și de comisarul european Thierry Breton”, a declarat Asma Mhalla, lector de geopolitică tehnologică la Universitatea Columbia și Sciences Po. ”Acest lucru va servi drept argument politic pentru a pune din nou suveranitatea franceză și tehnologia franceză pe masă”, a adăugat ea, argumentând că următorul pas va fi probabil promovarea aplicațiilor franceze.
Și într-adevăr, scrisoarea deputaților de top îi încurajează pe membrii parlamentului să folosească software-ul francez WIMI pentru managementul proiectelor și munca în colaborare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News