Nu doriți carne într-o zi, și totuși, vreți proteine de calitate?
Conf.Dr.Maria Nițescu vine cu o alternativă foarte bună.
„Nu doriți carne într-o zi, și totuși, vreți proteine de calitate? Nimic mai simplu! De ce am putea mânca orez alb cu ou la restaurant și nu ceva simplu și sănătos pregătit acasă?
Iată soluția:100 g paste integrale fierte (cantitatea finită din farfurie), un ou întreg si încă 2 albușuri, o lingură ulei de măsline, oregano, o roșie și un fir de ceapă verde pentru decor, o lingură de parmezan.
Peste pastele fierbinți adăugăm ouăle, le lăsăm pe foc până la coagulare, adăugăm uleiul, oregano și parmezan. Adăugând o salată verde sau o salată de vară totul devine mult mai sănătos, mai demn de luat în seamă! Nu uitați că și imaginația face diferența! Legume multe, beneficii pentru sănătate la fel de multe!”, a scris Conf.Dr.Maria Nițescu pe Facebook.
Care este cea mai bună dietă?
Aflăm răspunsul de la Conf. Dr. Maria Nițescu. Medicul specialist a venit cu explicații și a spus că un test genetic ar putea să ne spună care este cel mai bun model alimentar pentru fiecare individ în parte. În lipsa unui test genetic, există totuși alte soluții. Vedeți explicațiile în rândurile de mai jos.
„Ce dietă să alegem pentru a fi sănătoși? Știm deja cu toții că nu există alimente ideale care să poată fi consumate oricât sau într-un regim monoton și să ne păstrăm sănătatea. Așadar, trebuie să avem o alimentație cât mai variată pentru a obține toți nutrienții de care organismul are nevoie. Se vorbește în lumea medicală de pattern sau de model alimentar.
Și atunci apare întrebarea: care este cel mai bun model alimentar pentru un individ? Un test genetic ar veni cu răspunsul, însă el nu este la îndemâna oricui, iar statul în loc să investească într-o astfel de testare, sigur mai scumpă decât altele, mai bine cumpără medicamente. Același lucru îl facem și noi ca indivizi, iar asta pentru că odată cu testarea poate este nevoie de intervenții de modificare a aportului alimentar, lucru greu de realizat mai ales atunci când vorbim de schimbări necesare întreaga viață.Și dacă nu efectuăm testul genetic, cum știm totuși, ce este bine pentru noi?
Cel mai bun pattern (model) alimentar, adică cel care ni se potrivește, este cel care ne menține sănătoși fizic și psihic și nu neapărat dieta mediteraneană, dieta ketogenică, dieta low-fat sau cea vegetariană/vegană etc., și asta pentru că suntem unici, pentru că genele sunt diferite de la individ la individ. Dacă avem probleme cu greutatea și probleme medicale, este clar că nici alimentația nu este cea potrivită.
Mulți dintre cei cu probleme ajung la nutriționist sau de cele mai multe ori la mulți nutriționiști, și asta nu pentru că nutriționistul nu este bun, ci pentru că nu are la îndemână instrumentul potrivit pentru acea persoană. Practic, este aceeași situație ca atunci când mergi la medic și îți pune diagnostic doar pe examen clinic, fără alte investigații (sigur am forțat puțin comparația, știm că în anumite afecțiuni există semne patognomonice - specifice, și laboratorul doar confirmă diagnosticul clinic, lucru ce nu se întâmplă des la consultul nutrițional).
Prin urmare, vă recomand ca în lipsa testului genetic, să alegeți întotdeauna calea ce vi se potrivește și să nu încercați ce fac vecinii, prietenii sau colegii de muncă! Nu uitați că investigațiile medicale sunt cele care confirmă dacă facem alegeri bune și nu neapărat greutatea scăzută!”, a scris Conf. Dr. Maria Nițescu pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu