Furia populației care a rămas fără apă de luni de zile este în creștere, în timp ce prețul apei îmbuteliate crește constant. În multe regiuni, este acum singura sursă de apă potabilă.
Odată cu desfășurarea schimbărilor climatice, a poluării și a secetei, Mexicul a descoperit că are nevoie disperată de apă curată pentru populația sa. De luni de zile, în unele regiuni și orașe ale țării nord-americane, populația este, de fapt, fără apă curentă și este nevoită să stea în rânduri lungi în fața cisternelor cu diverse recipiente pentru a duce acasă apă.
Este cazul statului Nuevo León, din nord-estul Mexicului, și în special al capitalei Monterrey, a cărei populație a avut de-a face cu raționalizarea abundentă a apei potabile, pusă la dispoziție doar șase ore pe zi.
Un adevărat flagel care afectează însă mai ales populația cea mai săracă, care nu își poate permite apă îmbuteliată și, de asemenea, are acces drastic mai puțin la robinete decât cartierele bogate. În plus, cisternele furnizează adesea doar apă nepotabilă, care este folosită numai pentru toalete.
Furia locuitorilor crește în fața unei dinamici evidente și îngrozitoare: în timp ce aceștia se chinuie să aibă acces la apă, companiile care produc băuturi și îmbuteliază apa extrag și consumă miliarde de litri de apă din bazinele publice, potrivit Fanpage.
În zonele mai sus menționate există mari fabrici de îmbuteliere, printre care Coca Cola și Heineken, care exploatează resursele locale de apă în virtutea unor contracte vechi care riscă acum să creeze mari suferințe populației locale.
Potrivit estimărilor asociațiilor locale, aceste companii consumă aproape 90 de miliarde de litri pe an și peste jumătate din aceasta apă provine din bazinele publice. Toate acestea în timp ce Mexicul se confruntă cu cea mai gravă criză a apei din ultimii 30 de ani din cauza unei crize climatice care a provocat secete și veri din ce în ce mai calde.
Din acest motiv, președintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a cerut și companiilor de băuturi să oprească producția și să dea apa populației. Deocamdată, Heineken a spus că va aloca 20% din aprovizionarea cu apă pentru uz public, în timp ce Coca-Cola a invitat cetățenii să colecteze apă gratuit mergând la unitatea sa, care este în afara drumului.
Asociațiile locale denunță însă și o creștere constantă a prețurilor apei îmbuteliate care în multe regiuni este acum singura sursă de apă potabilă și deocamdată nu există nicio licărire de schimbare din partea companiilor.
Citește și:
Seceta este resimțită puternic în Franța, unde 90 din 96 de departamente regionale sunt supuse restricțiilor de utilizare a apei, ba mai mult, unele sate nu mai sunt alimentate cu apă potabilă deloc, riscul de incendii planând la cele mai înalte niveluri.
Franța, unde aseară un nou incendiu a ars 650 de hectare în regiunea Hérault, se confruntă de săptămâni cu temperaturi extrem de ridicate și lipsă de precipitații, situație cu care nu s-a mai confruntat de zeci de ani, potrivit Europa Today.
”În medie, opt milimetri de precipitații au căzut în Franța între 1 și 25 iulie”, ceea ce reprezintă ”un deficit uriaș de precipitații”, a declarat pentru AFP Christian Veil, climatolog de la Météo-France.
Potrivit climatologului Christian Veil, ”iulie 2022 va fi cel mai probabil cel mai uscat iulie înregistrat” din 1959, potrivit agenției de meteorologie, un alt ”record” care se alătură celui al numărului de secții cu restricții privind utilizarea apei.
A fost autorizat doar consumul de apă pentru a asigura exercitarea unor utilizări prioritare
Harta care rezumă diferitele niveluri de alertă este roșie în majoritatea bazinului vestic al Loarei - Indre, Loire Atlantique, Mayenne, Sarthe, Deux-Sèvres, Vendee, Vienne -, dar și în Drame, în interiorul Varului, în Lot și în sud-estul Val-de-Marne.
În aceste zone, este autorizat doar consumul de apă pentru a asigura exercitarea unor utilizări prioritare, pentru sănătate, siguranța civilă, alimentarea cu apă potabilă și salubrizare, în timp ce prelevările în scop agricol sunt interzise.
Statul a mobilizat și Biroul francez pentru biodiversitate (OFB) pentru a efectua operațiuni de control pentru a asigura respectarea ordinelor de secetă în departamentele în cauză.
Regiunea Loire-Atlantique a fost plasată în ”alerta pentru apă potabilă” din 20 iulie. Utilizarea apei este reglementată ”pentru a evita deficitul de apă potabilă” și ”deteriorarea calității apei”, explică prefectura.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News