Toate clădirile au risc seismic, transmite agentul imobiliar Şerban Trâmbiţaşu. Acesta a demontat mitul ultimului etaj şi spune şi care e cel mai periculos etaj la care poţi să ai apartamentul.
"Asta e scuza tuturor, le e frică de cutremure, din acest motiv nu vor apartamente la ultimele etaje, dar sus ai cea mai mare șansă de supraviețuire, dacă pică ceva. Punctul de maxim stres este între parter, etajul 1 și 2, acolo e greutatea, acolo afectează structura de rezistență cel mai mult și blocul nu cade ca în desene animate, ca piesa de domino, cade în jos.
Toate blocurile au risc seismic, și blocurile vechi și cele noi, nu există bloc fără risc seismic pentru că suntem într-o zonă seismică. N-o spun euu, că sunt un simplu agent imobiliar, am discutat cu rectorul Universității de Construcții București. Fiind într-o zonă seismică, orice stă în picioare are risc seismic, blocul nou se naște cu gradul 4 de risc seismic, nou înseamnă că e construit după codul actual de proiectare. Blocurile vechi au cel mai bun grad seismic, fiind gradul 3, nu există fără grad seismic.
Sunt oameni care se bucură și nu vor să cumpere gradul 3 de grad seismic, vor fără grad seismic. Este mai bun acela de gradul 3, că cele care n-au nu sunt expertizate", a spus agentul imobiliar Șerban Trîmbițașu, în podcastul Vin de-o poveste.
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, la finalul anului 2023, că peste 135 de milioane de euro, fonduri nerambursabile europene şi naţionale, au fost obţinute de municipalitate în 2023 pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.
"Concret, 21 de proiecte depuse de AMCCRS în cadrul Programului naţional de consolidare a clădirilor cu risc seismic ridicat (PNCCRS) au fost selectate pentru finanţare. Imobilele care vor fi consolidate seismic se află în zone protejate istoric, iar valoarea finanţării este de aproximativ 500,62 milioane lei. Prin PNRR, AMCCRS a semnat 17 contracte de finanţare în valoare totală de 283,4 milioane lei", a scris edilul Capitalei, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit primarului Bucureştiului, printre clădirile care vor fi consolidate cu aceste fonduri se numără Teatrul Bulandra, Teatrul Foarte Mic, Muzeul memorial "Gheorghe Tattarescu", Blocul Rosenthal sau Club A.
"Alte 42 de imobile vor fi consolidate din bugetul local", a arătat Nicuşor Dan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News