Nu există dovezi directe asupra ipotezei că virusul Covid-19 s-a răspândit din laboratorul aflat în Wuhan, transmit serviciile secrete americane

foto pixabay
foto pixabay

Agențiile de informații americane nu au găsit vreo dovadă directă că pandemia de COVID-19 ar fi provenit dintr-un incident la Institutul de Virologie din Wuhan din China, potrivit unui raport desecretizat vineri.

 

Raportul de patru pagini al Biroului Directorului de Informații Naționale (ODNI) transmite că agențiile de informații din SUA încă nu pot exclude posibilitatea ca virusul să provină dintr-un laborator și că, momentat, nu au putut fi descoperite originile pandemiei, scrie Reuters.

„Agenția Centrală de Informații și o altă agenție rămân în imposibilitatea de a determina originea precisă a pandemiei de COVID-19, deoarece ambele ipoteze (naturale și de laborator) se bazează pe ipoteze semnificative sau se confruntă cu provocări și raportări contradictorii”, se arată în raportul ODNI.

Raportul spunea că, deși s-a desfășurat „o muncă amplă” asupra coronavirusurilor la Institutul Wuhan (WIV), agențiile nu au găsit dovezi ale unui incident specific care ar fi putut provoca focarul.

„Nu avem în continuare niciun indiciu că lucrările de cercetare pre-pandemică ale WIV au inclus SARSCoV-2 sau un progenitor apropiat și nici vreo dovadă directă că a avut loc un incident specific legat de cercetare care implică personalul WIV care ar fi putut provoca pandemia de COVID. ", se spunea raportul.

Originile pandemiei de coronavirus au fost un subiect de dezbatere aprinsă în Statele Unite, aproape de când au fost raportate primele cazuri la Wuhan, la sfârșitul anului 2019.

Președintele american Joe Biden a semnat în martie un proiect de lege prin care declasifică informațiile legate de originile pandemiei.

Biden a declarat la momentul semnării că împărtășește obiectivul Congresului de a elibera cât mai multe informații despre originea COVID-19.

Dezbaterea a fost alimentată de un raport Wall Street Journal din februarie, pe care Departamentul de Energie al SUA l-a evaluat cu „încredere scăzută”. În acel raport, se precizează că pandemia a apărut cel mai probabil dintr-o scurgere de informații din laboratorul chinez, o evaluare pe care Beijingul o neagă.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat pe 28 februarie că agenția sa a evaluat de ceva timp faptul că originile pandemiei au fost „cel mai probabil un potențial incident de laborator” în orașul chinez Wuhan. China a transmis că această afirmație „nu are nicio credibilitate”.

Începând cu 20 martie, alte patru agenții americane au considerat că COVID-19 a fost probabil rezultatul transmiterii naturale, în timp ce două erau indecise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel