Planeta este în curs de răcire din 1998, așa cum a demonstrat cercetătorul Robert Carter. Nu există exces de dioxid de carbon în atmosferă, susțin tot mai mulți cercetători. În Antarctica există acum mai multă gheață decât în secolul trecut. O răcire naturală a Oceanului Pacific explică frânarea încălzirii globale de la începutul acestui secol, după cum arată un studiu. În comunitatea științifică părerile sunt împărțite. Unii consideră că apariția unor fenomene cum ar fi La Niña, de exemplu, ar putea aduce la suprafață apă mai rece în Pacific, mascând astfel efectul de acumulare de căldură din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Alții, printre care se numără și J. Scott Armstrong, specialist în predicții meteorologice și adept al unei metode de predicție pe bază de fapte, sunt sceptici și avertizează că nu există nicio evidență conform căreia am putea vorbi despre încălzirea globală.
O teorie științifică nu este neapărat adevărată pentru că este acceptată de majoritatea cercetătorilor
Faptul că împărțim aceleași idei cu majoritatea nu este o garanție că acea credință este corectă. Adevărul îl poate deține chiar și o singură persoană. În același fel, nu este corect să argumentăm că planeta se încălzește pentru că majoritatea oamenilor de știință susțin asta, susține J. Scott Armstrong.
Este tot mai mare numărul de cercetători sceptici în ceea ce privește încălzirea catastrofică a planetei. Arthur Robinson, profesor de chimie și cofondator al Oregon Institute of Science and Medicine, a strâns 31.000 de semnături ale oamenilor de știință. De asemenea, a apărut Coaliția Științifică Internațională pentru Climă, înființată inițial de 150 de cercetători, care nu cred că activitățile umane pot provoca încălzirea globală. În anul 2008, aproximativ 500 de cercetători au semnat Declarația de la Manhattan, în care se scriu negru pe alb că „nu există nicio evidență convingătoare că emisiile de dioxid de carbon produse de activitatea umană industrială au provocat, provoacă sau vor provoca efecte catastrofice asupra climei”.
Care va fi tendința temperaturii globale în acest secol
„Nimeni nu știe. Este imposibil de prezis. În unele regiuni se răcește, în altele se încălzește. Asta e tot”, a declarat Armstrong, care a adăugat că „datele pe care le oferă cele 1.056 de pagini ale raportului grupului de lucru sub egida Națiunilor Unite nu oferă niciun lucru cert. Am analizat cu grijă procedurile de prezicere și singurele lucruri pe care le-am găsit au fost simple opinii”.
Încălzire vs. răcire: 2-4
Nouă dintre zece ani cu temperaturile medii cele mai ridicate de când se prezice vremea, de la mijlocul secolului al XIX-lea, s-au înregistrat după 2000, potrivit datelor Organizației Meteorologice Mondiale a Națiunilor Unite (OMM). Cu toate acestea, ritmul încălzirii globale a fost mai scăzut comparat cu decadele 1980 și 1990, indiferent de emisiile de gaze cu efect de seră, care au ajuns la un nivel record.
Din anul 1998, s-au înregistrat patru fenomene La Niña, care au răcit apele Pacificului, și doar două fenomene opuse, El Niño, care încălzesc apele Pacificului, potrivit OMM.ONU se reunește din nou, dar nu se concentrează pe fenomenul de răcire
Cercetătorii ONU - autoritate principală în ceea ce privește încălzirea globală - vor emite pe 26 septembrie un raport la Stockholm. Drafturile acestui raport arată că se va ridica probabilitatea ca activitățile umane să fie cauza principală a schimbărilor climatice de la 90 la 95%. De asemenea, vor anunța că temperaturile globale vor crește cu 5 grade până în 2100. Dar despre „pauza” din acest proces de încălzire globală aproape că nu se vorbește, informează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News