Un purtător de cuvânt britanic al coaliţiei internaţionale în Irak şi în Siria a asigurat marţi că nivelul de ameninţare reprezentat de miliţiile proiraniene pentru forţele occidentale nu s-a intensificat, părând să contrazică administraţia preşedintelui american Donald Trump, potrivit France Presse.
'Nu există o agravare a ameninţării din partea forţelor proiraniene în Irak şi în Siria', a declarat generalul Chris Ghika, vorbind de la Bagdad în cursul unei teleconferinţe cu Pentagonul. 'Noi nu am constatat nicio schimbare în postura sau desfăşurarea forţelor Al-Hashd al-Shaabi', a adăugat generalul Ghika, referindu-se la vastul grup al unităţilor paramilitare irakiene angajate în lupta împotriva grupării Statul Islamic, dominat de miliţiile şiite.
'Sperăm şi ne aşteptăm ca această situaţie să continue', a adăugat el. Sub presiunea întrebărilor despre această aparentă contradicţie cu discursul administraţiei americane, care a informat despre ameninţări 'îngrijorătoare' şi 'semnale clare' de pregătiri iraniene de atac împotriva intereselor americane în regiune, purtătorul de cuvânt britanic a asigurat că nu este 'în decalaj cu Casa Albă'.
'Ceea ce spun este că noi supraveghem ameninţările cu multă atenţie şi că ne ajustăm măsurile de protecţie a forţelor noastre în consecinţă', a spus el. 'Dacă mă nelinişteşte ceva la nivel de pericol? Nu, într-adevăr nu. Luăm o serie de măsuri de protecţie şi le considerăm total satisfăcătoare', a adăugat acesta. Generalul Ghika a ţinut să sublinieze că misiunea coaliţiei internaţionale în Siria şi Irak este de a lupta împotriva Statului Islamic şi nu a regimului iranian. 'Misiunea noastră este de a învinge Statul Islamic.
Iranul nu figurează nici în ordinele care mi-au fost date, nici în directive, nici în vreun document de organizare', a dezvăluit el. 'Suntem aici la invitaţia guvernului irakian pentru a învinge Statul Islamic şi nu pentru a avea ceva cu Iranul', a adăugat acesta. 'Subliniez asta pentru că eu cred că este într-adevăr important în acest stadiu', a mai spus generalul britanic.
El a refuzat să precizeze nivelul de alertă al forţelor coaliţiei în Siria şi Irak, afirmând că 'aceasta ar putea afecta protecţia trupelor'. SUA anunţaseră la începutul lunii mai desfăşurarea în Golf a portavionului USS Abraham Lincoln şi a unei forţe de bombardiere ca răspuns la o 'ameninţare credibilă' din partea Teheranului. Washingtonul a mai anunţat trimiterea unei nave de război transportând vehicule, în special amfibii, şi a unei baterii de rachete Patriot care urmează să se alăture flotei conduse de USS Abraham Lincoln.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News