Nu împușcați copiii în prima zi de școală

Nu s-a mai intamplat pana acum. Este pentru prima data cand copiii din clasa I nu au manuale.

Cum vor invata, nu stiu. Si nu stie nimeni. Este unul dintre cele mai impresionante si emotionante rezultate ale Guvernului Victor Ponta. Dar si interesante. In cele ce urmeaza voi explica cum s-a ajuns aici. In esenta, este vorba de coruptie la varf. Mai multe grupuri de crima organizata, alcatuite exclusiv din gulere albe, se bat pe fonduri care se ridica la cateva miliarde. Rezultatul acestui razboi de tip infractional este ca, iata, copiii nu au nici manuale electronice si nici manuale tiparite. Nu au niciun fel de manuale.

Pentru a intelege ce se intampla, este obligatoriu sa vorbim pe scurt despre cateva proiecte generoase. Care toate au ramas e hartie. Desi unele dintre ele au inghitit deja, pe magistrala coruptiei, sume mari de bani. Care s-au scurs in niste buzunare cunoscute. Cum este, de pilda, Asesoft, adica Sebastian Ghita. Adica omul de casa al premierului Victor Ponta.

S-a vorbit public, de cateva ori, despre asa-numitul ghiozdan electronic. Un proiect care ar fi putut duce Romania departe. Dintr-un stat aflat intr-o groapa a educatiei, ar fi existat sansa ca Romania sa fac un veritabil si spectaculos salt peste timp si sa inceapa sa isi pregateasca copiii utilizand cele mai performante metode. De ce sa mai care copiii in spate, rupandu-si coloana vertebrala, clasicul ghiozdan burdusit cu carti, cu caiete, cu penare? Sa faca cu acest bagaj destul de voluminos uneori, pe jos, drumuri de kilometri. In acele localitati care nu au fost dotate cu cele cateva sute de microbuze, oferite cu mare fast electoral de premierul Victor Ponta. In mod direct sau pe mana lui Dragnea. Si ignorand faptul ca, in schema, cele mai multe scoli nu au incadrat soferi. Dar sa revenim. Ghiozdanul electronic ar fi presupus dotarea tuturor copiilor cu o tableta ieftina. La un asemenea volum, pretul ar fi infim. Evident, daca echipamentul contractat in milioane de exemplare ar fi achizitionat in conditii comerciale corecte. Dar si daca este pe baza de spaga, la un numar atat de mare de tablete, tot ar fi foarte ieftin. Mai ales ca s-ar fi intamplat pe bani europeni. De ce acest proiect a esuat? In primul si in primul rand trebuie spus ca marii rechini care stau in umbra Ministerului Educatiei au mirosit imediat uriasa oportunitate. Iar gastile s-au incaierat. Fiecare a vrut proiectul. In materie de IT, daca cineva mai are dubii, ma simt obligat sa-i reamintesc faptul ca firmele sub acoperire ale serviciilor secrete, in special SRI, sunt extrem de puternice si detin monopolul. Acolo sunt arondati asa-zisi civili. Gen Siveco, Asesoft etc. Fiind insa mai multe gasti si un singur proiect, dupa ce este eliminata din start intreaga concurenta care nu are de-a face cu serviciile, raman sa se incaiere pe ring favoritii. Cand prada este prea bogata, acest razboi poate fi pustiitor. Si poate conduce, prin lansarea reciproca a unor suspiciuni de mare frauda, pana cand intervine o intelegere intre parti, la un blocaj absolut. Dar nici banii europeni nu pot fi accesati oricum. Procurorii de la Bruxelles s-au intalnit cu multe situatii in care s-a incercat eludarea legii. Astfel incat procedurile sunt elaborate in asa fel, incat sa sara in ochi orice artificiu. Orice prestidigitatie. Din acest motiv, un proiect extrem de generos cum este ghiozdanul electronic, care ar fi permis ca pe fiecare tableta sa poata fi instalat programul complet al clasei respective, bate pasul pe loc. Pentru a afla de ce a fost inghetat ghiozdanul electronic, este suficient sa ne uitam cine sunt cei care s-au batut pentru acest proiect. Cine sunt marii competitori. Dupa care, pentru DNA, este o joaca de copii sa afle ce au pus acestia la cale, de ce si unde s-au impotmolit. Si cam cate ilegalitati au savarsit pana sa se ajunga in starea de blocaj.

Al doilea proiect, si el extrem de generos, este legat de primul. Ca sa introduci ghiozdanul electronic, este necesar ca, in prealabil, sa echipezi scolile cu internet si cu un minimum de echipament. Alt proiect extrem de generos si de ambitios care ar fi putut upgrada in mod semnificativ invatamantul romanesc. Dar si aceasta operatie costa un munte de bani. Cei mai multi europeni. Dar care nu pot fi accesati decat, tot asa, respectand cu strictete reguli antifrauda. Si aici s-au batut in mod spectaculos si dramatic cam aceiasi monstri IT. Monstrii cu epoleti. Unele contracte au fost obtinute prin trafic de influenta pe baza de spaga. In cazul altora, la fel, competitorii s-au blocat reciproc. Amenintandu-se unii pe altii cu dezvaluiri sau contestatii, care i-ar fi putut trimite pe competitori in fata procurorilor DNA. Asa ca, si aici, lucrurile pot fi trecute la capitolul mari si grave restante ale Guvernului Ponta.

Dar exista si o competitie, sa-i spunem, clasica. Un alt razboi economic si comercial care se duce tot pentru sume uriase de bani. Pana la introducerea pe scara larga a internetului si electronicii in scoli, exista o perioada de tranzitie, in care invatamantul se desfasoara pe baza clasica. Cu ajutorul manualelor si caietelor.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel