”Nu intrați în panică”. Aproximativ 50 de avioane antinucleare vor survola Europa

Foto ilustrativ, sursa YouTube Found And Explained
Foto ilustrativ, sursa YouTube Found And Explained

Aproximativ cincizeci de avioane, unele capabile să transporte bombe atomice, vor zbura deasupra Europei de Nord. 

”Nu intrați în panică”: aceasta este îndemnul pe care Guvernul belgian îl dă populației după ce s-a răspândit în ziare vestea că în următoarele zile aproximativ cincizeci de avioane NATO, unele chiar capabile să poarte bombe cu arme nucleare, vor zbura deasupra țării ca parte a unui maxi exercițiu de descurajare nucleară. Vestea este adevărată, dar autoritățile liniștesc: este un antrenament de rutină, care nu are nicio legătură cu amenințările recente din Rusia lui Vladimir Putin, relatează Europa Today.

Dar cum stau lucrurile cu adevărat?

Exercițiul, care se va desfășura din 18 octombrie, se numește ”Steadfast Noon”, un nume de cod care rezumă țările implicate și mijloacele folosite. Operațiunea a fost lansată de NATO pentru a testa capacitatea de apărare a țărilor aliate europene unde, ”fără confirmare sau negare”, conform jargonului militar, ar urma să fie depozitate bombele nucleare ale Statelor Unite puse în slujba Alianței. Pe lângă Italia, care a găzduit acest tip de exercițiu în 2021, testele se desfășoară prin rotație și în Germania, Olanda și Belgia.

Prin urmare, este un antrenament de rutină, după cum a reiterat ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder: ”Este un exercițiu, un antrenament, în raport cu abilitățile noastre. Este complet normal ca soldații să se antreneze, chiar și atunci când nu există război sau criză”.

Un exercițiu planificat de ceva timp, care se încadrează însă într-un moment de criză internațională care atrage mai mult de un suspect. Și mai ales la câteva zile după întâlnirea cu ușile închise  a ”Grupului de planificare nucleară” al Alianței Atlantice de la sediul de la Bruxelles unde s-a discutat ”retorica nucleară periculoasă a Rusiei” și ”rolul capacității nucleare” a  NATO în menținerea păcii și în descurajarea agresiunii”, în cuvintele secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg. 

”Comportamentul ferm și previzibil al forței militare NATO este cel mai bun mod de a evita escaladarea”, a spus secretarul general al Alianței. ”Dacă acum punem bazele unei neînțelegeri, un calcul greșit cu privire la disponibilitatea noastră de a proteja și apăra pe toți aliații, am crește riscurile”, a continuat el, asigurându-se că operațiunile vor rămâne la o distanță minimă de 1.000 de kilometri de granița cu Rusia.

Citește și: 

Jens Stoltenberg (NATO): Circumstanţele în care NATO ar putea utiliza arme nucleare sunt „extrem de îndepărtate"

Întrebat dacă NATO ar lua în considerare un răspuns nuclear împotriva Rusiei, Stoltenberg a spus: „Scopul NATO este doar de descurajare a invaziei. Instanțele în care NATO ar putea folosi arme nucleare sunt extrem de îndepărtate. Retorica nucleară a Rusiei este periculoasă și ei știu că dacă vor folosi arme nucleare împotriva Ucrainei vor suferi consecințe severe. Un război nuclear nu poate fi câștigat și nu ar trebui purtat niciodată”

Referitor la exercițiul militar de rutină care va avea loc săptămâna viitoare, Jens Stoltenberg a declarat:

„Exercițiul este planificat de multă vreme, este un exercițiu anual. A fost planificat înainte de războiul din Ucraina, am fost foarte transparenți în această privință. Scopul acestuia este să ne asigurăm că capacitatea NATO de descurajare este sigură și eficientă. Acesta este menit să prevină un atac asupra unui aliat NATO și să păstreze pacea. Știm că forța de descurajare este cea mai importantă, cea mai puternică. Noi am demonstrat deja că forța NATO de descurajare este eficientă, lucru știut de decenii întregi.

Una este un atac asupra unui aliat NATO, care ar declanșa articolul 5, alta este vorba despre susținerea Ucrainei, în care NATO nu este parte a conflictului. Ucraina este un partener de mulți ani. Aliații NATO antrenează și pregătesc armata Ucrainei încă din 2014. Din februarie încoace, aliații au suplimentat acest sprijin, iar în ultimele luni și săptămâni am trimis acolo sisteme noi, mult mai avansate, în încercarea de a ajuta Ucraina să se apere de brutalitatea militarilor ruși.”

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel