Astăzi se împlinesc 162 de ani de la nașterea ”Luceafărului” poeziei românești, Mihai Eminescu, cel care prin cuvinte sublime a reușit să clădească artă, o artă care se confundă cu spiritualitatea poporului român.
"Fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci" a scris Tudor Vianu, în timp ce Titu Maiorescu susținea că „ceea ce caracterizează mai întâi de toate personalitatea lui Eminescu este o așa covârșitoare inteligență, ajutată de o memorie căreia nimic din cele ce-și întipărise vreodată nu-i mai scăpa (nici chiar în perioadele bolnave declarate), încât lumea în care trăia el după firea lui și fără nici o silă era aproape exclusiv lumea ideilor generale ce și le însușise și le avea pururea la îndemână”.
Mihai Eminescu, născut la 15 ianuarie 1850, nu a fost doar marele nostru poet, ci, prin opera sa filosofică și politică, el a militat pentru unirea tuturor românilor, pentru moralitate și bun simț, criticând aspru corupția, incompetenții și trădătorii acestei țări.
„Părerea mea individuală, în care nu oblig pe nimeni de-a crede, e că politica ce se face azi în România și dintr-o parte și dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărata și deplina înțelegere a instituțiilor noastre de azi ne trebuie o generațiune ce-avem de-a o crește de-acu-nainte. Eu las lumea ca să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele țării e creșterea morală a generațiunii tinere și a generațiunii ce va veni. Nu caut adepți la ideea cea întâi, dar la cea de a doua sufletul meu ține ca la el însuși”, scria Mihai Eminescu.
În ceea ce privește conservarea naționalității și întărirea statului național, Mihai Eminescu considera că „ … toate dispozițiile câte ating viața juridică și economică a nației trebuie să rezulte înainte de toate din suprema lege a conservării naționalității și a țării, cu orice mijloc și pe orice cale, chiar dacă și mijlocul și calea n-ar fi conforme cu civilizația și umanitarismul care azi formează masca și pretextul sub care apusul se luptă cu toate civilizațiile rămase îndărăt sau eterogene.”
Astfel, pentru toate câte a lăsat moștenire nației române, Mihai Eminescu nu merită a fi uitat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News