”Nu le cerem să spună: Da, iubim UE”. Uniunea Europeană avertizează China că vor exista sancțiuni dacă va fi de partea Rusiei

Președintele RPC, Xi Jinping
Președintele RPC, Xi Jinping

Oficialii Uniunii Europene intenționează să preseze diplomații chinezi dacă Beijingul oferă Rusiei ajutor militar pentru războiul din Ucraina.

Înalți oficiali ai Uniunii Europene (UE) se vor întâlni vineri pentru un summit virtual cu președintele Chinei, Xi Jinping, mai ales pentru discuții despre război.

Summit-ul mult amânat vine în condițiile în care relațiile dintre China și UE sunt deja tensionate din cauza susținerii Rusiei de către Beijing.

”Vrem să auzim de la ei de ce s-au alăturat rușilor”

”Vom încerca să-i convingem că nu este în interesul nostru comun, mai ales că știm că acest război nu se va rezolva până mâine”, a spus un oficial al UE, potrivit South China Morning Post. 

”Nu le cerem să meargă cu dezgust în spatele nostru și să spună: „Da, iubim UE”. Le cerem să analizeze realitatea și să vadă ce se întâmplă în Ucraina, să nu se alăture sau să furnizeze arme Rusiei”, a adăugat oficialul.

China se va confrunta cu consecințe grave dacă Beijingul oferă sprijin militar sau financiar Kremlinului

Un oficial al UE a spus că mesajul ar trebui să fie clar: China se va confrunta cu consecințe grave dacă Beijingul oferă vreun sprijin militar sau financiar Kremlinului pentru a eluda sancțiunile.

China susține că sancțiunile împotriva Rusiei afectează și economia Chinei. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a subliniat că dintre cele 193 de state membre ale ONU, peste 140 nu au impus sancțiuni împotriva Rusiei.

”Aș dori să subliniez că problema acum nu este despre cine dorește să ajute Rusia să eludeze sancțiunile, ci despre faptul că schimburile comerciale și economice normale dintre țări, inclusiv China și Rusia, au fost deja afectate inutil”, a spus Wenbin la un briefing de presă.

”Îndemnăm SUA să ia în serios preocupările Chinei atunci când se ocupă de chestiunea Ucrainei și de relațiile acesteia cu Rusia și să evite subminarea în vreun fel a drepturilor și intereselor legitime ale Chinei”, a continuat el.

China a negat informațiile conform cărora este pregătită să furnizeze Rusiei arme

Cu toate acestea, oficialii americani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la apropierea Chinei de Rusia pentru a se ridica împotriva Occidentului.

”Consilierul pentru securitate națională și delegația noastră au exprimat în mod direct și foarte clar preocupările noastre cu privire la sprijinul RPC [Republica Populară Chineză] pentru Rusia în urma invaziei și implicațiile pe care orice astfel de sprijin le-ar avea pentru relația RPC nu numai cu noi, ci pentru relațiile sale din întreaga lume”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, potrivit Newsweek.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel