Nu le mai mânca dacă vrei să trăiești mai mult! Aceste alimente îți scurtează viața cu până la 10% - studiu

foto: Freepik
foto: Freepik

Se știe că mâncărurile procesate nu sunt tocmai sănătoase. Dar care dintre ele sunt cele mai "păcătoase"?

Consumul exagerat de alimente ultraprocesate poate reduce speranța de viață cu până la 10%, arată un studiu recent, potrivit CNN. Așa că dacă ești fan pizza, burgeri și clătite ar fi bine să te gândești de două ori înainte să te înfrupți din aceste delicatese. Cercetătorii au monitorizat peste 500.000 de persoane timp de aproape trei decenii și au constatat că riscul de deces prematur a crescut cu 15% pentru bărbați și cu 14% pentru femei, după ajustarea pentru alți factori.

Care sunt cele mai nocive

Alimentele ultraprocesate, inclusiv băuturile dietetice, băuturile îndulcite, produsele de patiserie și panificație, au fost identificate ca fiind factori comuni în dietele asociate cu probleme de sănătate. Experții atrag atenția că aceste alimente conțin conservanți și ingrediente sintetice care pot avea efecte nocive asupra sănătății pe termen lung.

Fructele și legumele sunt considerate minim procesate, în timp ce mezelurile și alimentele puternic procesate, cu aditivi artificiali, se încadrează în categoria opusă a spectrului alimentar. Consumul frecvent al acestor alimente procesate este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet de tip II.

Ce se întâmplă dacă bei mai mult de două pahare de suc pe zi 

Studiul amintit a analizat datele colectate între 1995 și prezent, incluzând peste 541.000 de americani cu vârste între 50 și 71 de ani. Rezultatele au arătat că participanții care au adoptat diete bogate în alimente ultraprocesate prezentau un risc mai mare de deces din cauza bolilor cardiovasculare și diabetului în următorii 20-30 de ani, în comparație cu cei care au consumat alimente mai puțin procesate.

Cât privește carnea și băuturile răcoritoare, acestea sunt considerate subgrupuri cu risc crescut în cadrul alimentelor ultraprocesate. Un studiu din 2019 a evidențiat că femeile care consumau mai mult de două pahare de sucuri pe zi aveau un risc cu 63% mai mare de deces prematur, în timp ce bărbații prezentau un risc cu 29% mai mare în aceleași condiții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel