Nu lua pisica în pat! Iată ce se întâmplă dacă doarme lângă tine

Pisicile preferă să doarmă cu stăpânii lor în pat, chiar dacă au un culcuş al lor / Foto: Pexels
Pisicile preferă să doarmă cu stăpânii lor în pat, chiar dacă au un culcuş al lor / Foto: Pexels

Se ştie că, la fel ca şi câinii, pisicile pot lega cu stăpânii lor o conexiune puternică. Această legătură se poate intensifica dacă obişnuieşti să petreci foarte mult timp cu animăluţul de companie şi, mai ales, dacă îl laşi să doarmă cu tine în pat. De ce nu e bine, totuşi, să dormim cu pisica?  

Studiile au demonstrat că oamenii care au avut în copilărie pisici dezvoltă mai puține alergii, au un grad înalt de empatie și aptitudini sociale mai bune decât cei lipsiți de acest privilegiu. Și totuși, oamenii de știință consideră că somnul lângă pisică este periculos. Iată de ce nu este recomandat:

Aduc paraziţi în pat

Chiar dacă sunt curate, îngrijite, parfumate, drăgăstoase și simpatice, pisicile rămân purtătoare de paraziți, la fel ca şi omul și oricare alt animal. De exemplu, toxoplasmoza afectează atât omul, cât și pisicile. Paraziții intestinali şi acarienii, la fel. Pentru a minimiza riscul de a contracta infecții bacteriene sau paraziți, nu lăsa pisica să se tolănească pe lenjeria de pat. Sau dacă totuşi nu poţi rezista ghemotocului de blană care toarce şi te imploră să-l iei cu tine sub pătură, asigură-te ca la două zile, cel mult, schimbi lenjeria sau măcar o scuturi şi o aeriseşti. 

Ne tulbură somnul

Mulți proprietari de pisici recunosc că se simt mult mai bine când micuţa felină doarme lângă ei. Din spusele lor, micul patruped îi ajută să se relaxeze și să adoarmă mai ușor, iar un somn odihnitor înseamnă întotdeauna o stare de bine. Oricât de bine sună, nu e chiar așa. Un studiu realizat de Mayo Clinic Sleep Disorders a demonstrat că oamenii care dorm cu pisica suferă mai des de tulburări de somn. Iar starea de bine nu e decât rezultatul propriilor convingeri.

Murdăresc aşternutul

Dormitul cu pisica nu e tocmai igienic. Pisica aduce bulgări de nisip din litieră, praf, fire de blană, salivă și alte fluide biologice nu tocmai plăcute. Iar ele ne afectează atât sănătatea cât și calitatea somnului, chiar dacă nu remarcăm din prima acest lucru. De exemplu, aproape o treime din oameni au reacții alergice la pisici sau la câini, care se manifestă mai mult sau mai puțin. Se crede, totuşi, că după o perioadă în care stăpânul s-a acomodat cu animalul de companie, afecţiunile respiratorii şi alergiile dispar de la şine. Este o formă de apărare şi un mecanism de autoadaptare a organismului la factori perturbatori din exterior. Şi mai mereu funcţionează.

Deşi multe pisicuţe au pătuţuri speciale şi culcuşuri moi şi pufoase pentru care stăpânii au dat chiar şi o mică avere, acestea preferă în continuare să se ghemuiască noapte, în pat, cu stăpânii lor. Se simt în siguranţă, e mai cald şi au şi mai mult spaţiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel