Mărul este un fruct versatil, care poate fi folosit în multe rețete: de la produse de patiserie și sucuri până la salate de legume crude.
Atunci când pregătesc anumite rețete, unele gospodine aruncă sistematic cojile de măr, fără să știe că acestea sunt foarte utile: fie în bucătărie, fie pentru parfumarea casei.
Pe lângă faptul că sunt delicioase, merele sunt bogate în minerale, fibre și antioxidanți. Dacă obișnuiești să arunci cojile de măr, după ce vei citi acest articol nu o vei mai face. Aceste deșeuri alimentare pot fi de mare folos.
Chiftele vegetariene ușoare, fără carne și fără ton. Sunt delicioase și ușoare
Cercetătorii canadieni au efectuat un studiu care a constatat că și cojile de măr conțin antioxidanți care combat colesterolul „rău”. De asemenea, studiul a arătat o scădere semnificativă a colesterolului la persoanele care au consumat, zilnic, mere. Nu uita însă să speli bine merele înainte de a le consuma pentru a îndepărta urmele de pesticide.
Dacă ai obiceiul să arunci cojile de mere, atunci când faci o plăcintă, oprește-te imediat.
Chipsuri dulci. După ce ai curățat mai multe mere pentru a pregăti un desert sau un suc, păstrează coaja pentru a pregăti chipsuri dulci. Doar amestecă cojile cu zahăr pudră și scorțișoară. Așează-le pe o tavă de copt, acoperită cu hârtie de pergament și dă-le în cuptor la 150 de grade. După aproximativ patruzeci de minute, scoate chipsurile aurii și crocante din cuptor și savurează-le împreună cu familia.
Pune busuioc și sare într-un borcan. Acest truc este de neprețuit în bucătărie
Ceai de plante cu coji de mere. Mai întâi, lasă cojile de mere să se usuce pe un prosop curat și uscat, circa o săptămână. În cazul în care te grăbești, coace cojile în cuptor, circa 40 de minute, la 80 de grade. Nu uita să lași ușa cuptorului întredeschisă pentru a evacua umiditatea.
Pentru a pregăti infuzia, toarnă apa fierbinte direct pe cojile de mere. Pentru a-i îmbunătăți gustul, poți adăuga scorțișoară sau vanilie.
Păstrează pâinea proaspătă, două săptămâni, cu un truc simplu: nu este nevoie să o congelezi
Parfumează casa cu coji de mere. Cojile de mere pot fi folosite și pentru a parfuma casa. Pentru a beneficia de aceste proprietăți deodorizante, pune niște coji de mere într-un vas și toarnă peste ele apă clocotită. Aburul eliberat va difuza un miros plăcut în cameră.
Pentru a parfuma hainele, usucă cojile în cuptor sau lângă un calorifer, apoi înfășoară-le într-o pungă de bumbac pe care o veți pune în dulapul cu haine sau sertar.
Baia va fi parfumată timp de o săptămână: toți oaspeții vor dori să afle secretul
Oțet de cidru de casă cu coji de mere. Este posibil să prepari oțet de mere, folosind cojile și alte câteva ingrediente.
Vei avea nevoie: coji de mere; pulpă de mere; o lingură de zahăr pentru 230 ml apă; un borcan de sticlă de un litru. Pentru început, umple trei sferturi din borcanul de sticlă cu cojile și pulpa de mere. În vasul cu apă, adaugă zahărul. Amestecă până când zahărul de dizolvă.
Apoi toarnă apa cu zahăr în borcanul cu cojile de mere, astfel încât să le acopere complet. Acoperă borcanul cu o bucată de pânză și pune-l într-un loc cald timp pentru aproximativ 14 zile. La fiecare 3 zile, amestecă compoziția. La sfârșitul celor paisprezece zile, filtrează lichidul îndepărtând reziduurile de mere. Pentru ca oțetul de mere să-și dezvolte aroma completă, lasă-l deoparte pentru 4 săptămâni.
Chiftele vegetariene ușoare, fără carne și fără ton. Sunt delicioase și ușoare
Curăță vasele de aluminiu cu coji de mere. Cojile de mere pot fi folosite și pentru curățarea vaselor din aluminiu. Într-o cratiță, amestecă cojile cu apă apoi încălzește amestecul până la fierbere. Se lasă să stea aproximativ treizeci de minute apoi, folosind un burete, înmuiat în acest amestec, freacă oalele.
Acidul din coaja merelor este excelent pentru îndepărtarea petelor. Te va ajuta să îndepărtezi și cele mai încăpățânate pete de pe obiectele din aluminiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu