Nu mai mișcă nimic în dosarul generalilor Coldea și Dumbravă. Chirieac: Atunci justiția română funcționa la un ordin, acum nu mai funcționează deloc

foto: Freepik
foto: Freepik

Judecătorii fac cereri de abținere pe bandă rulantă și, astfel, procesul nu avansează. Ce se întâmplă, de fapt, în dosarul Coldea? 

Abțineri, retrageri, rezerve... nu se știe încă motivul pentru care ancheta staționează iar dosarul pare să fi intrat într-un blocaj dincolo de care, pentru moment, nu mai mișcă nimic și nu se mai întâmplă nimic. Sunt dovezi suficiente pentru acuzarea celor trei?

Marți, 6 august, la Curtea de Apel din București se judecă contestația de ridicare a controlului judiciar pentru Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. După abțineri repetate, dosarul a fost redirecționat către un alt judecător - Andrei Buliga care va hotărî mâine dacă va ridica sau nu controlul judiciar. Reamintim că Andrei Buliga este judecătorul care a desființat înscrisurile Direcției Naționale Anticorupție în dosarul profesorului Mircea Beuran.

Iată firul evenimentelor: Doru Trăilă a trecut la executarea silită a tuturor bunurilor aparținând lui Cătălin Hideg. Cătălin Hideg a făcut o contestație la această executare silită și a depus-o la Tribunalul din Giurgiu. Cel care ar fi trebuit să judece aceste dosar este judecătorul Bogdan Morariu, doar că acesta, ca și toți ceilalți, a făcut o cerere de abținere. "Motivul pentru care eu, Bogdan Morariu, înțeleg să formulez prezenta cerere de abținere constă în împrejurarea că tatăl meu a încheiat un contract de asistență juridică cu SCP Doru Trăilă și Asociații în anul 2023."

Și asta nu e tot. Surse România TV susțin că băiatul lui Alexandru Șerban (avocatul celor trei - Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă) ar fi judecător în Giurgiu. În prezent, controlul judiciar a fost prelungit, s-au extins și acuzațiile pe numele celor trei - inlusiv constituire de grup infracțional organizat.

Va fi ridicat controlul judiciar?

Analistul politic Bogdan Chirieac a fost prezent în emisiunea lui Niels Schnecker - "Cheia Zilei" unde nu s-a arătat cel mai optimist în privința progreselor din anchetă. După ce Niels Schnecker a catalogat tot ce se întâmplă acum drept "giumbușlucuri avocățești", Bogdan Chirieac a adus comentarii în plus:

"Eu nu cred că dosarul va ajunge în instanță. E o dilemă falsă. Nu va trebui să-i judece nimeni."

Niels Schnecker: Păi de ce? Ca să n-ajungă în instanță procurorul trebuie să decidă că nu există probe și să închidă dosarul. Dar procuroarea Iorga Moraru e o tipă foarte verticală, adică la ea nu ține cu șmenozeli!

Bogdan Chirieac: Doamna Mihaela Iorga Moraru este poate cel mai bun procuror al DNA, într-adevăr e o persoană verticală care se supune doar legii, dar nu știu dacă va avea suficiente dovezi pentru ca dosarul să meargă în instanță.

Niels Schnecker s-a arătat nelămurit: Cum adică? Păi avem o grămadă de dovezi până acum pe care le știm și noi, nu mai zic de declarații de martor!

Bogdan Chirieac: Dacă spui tu, Niels! Eu aștept ca domnul procuror Portocală să fie reintegrat în DNA, fiindcă-i o valoare. Știi bine, la ultima înfățișare chiar DNA-ul a cerut să fie achitat. Instanța oricum îl achita, dar s-a bucurat că DNA a fost pe aceeași lungime de undă cu domnia sa.

Niels Schencker: Că doar n-o "să-și sinucidă" echipa de elită!

Bogdan Chirieac: Deci, în zona asta, eu n-am văzut dovezi împotriva generalului Coldea. Cu generalul Dumbravă ai avut un autodenunț, că dânsul a dat acel interviu când era în activitate și a vorbit de "câmpul tactic" - dar a fost un autodenunț după care toată lumea a fost mulțumită. Avocatul... ăla facturează, încasează, îl sfătuiește juridic, deci lasă-mă să văd până să pui problema ce judecător o să judece... Durează dosarul... să vedem de când sunt faptele... deci e cale lungă. Și eu cred că va fi ridicat controlul judiciar.

Nu cred că mai este câmpul tactic din vremurile demult apuse, din vremea războiului româno-român. Nu presa i-a spus așa, ci Dumbravă. Nu e invenția noastră, e un termen științific dar de un general SRI. Atunci justiția română măcar funcționa la un ordin, acum nu mai funcționează deloc. Atunci se mișca măcar într-o direcție, acum e nefuncțională. Venea generalul cu plicul galben și spunea - Ăsta e vinovat! Iar justiția spunea -  Da, e vinovat. Acum nu mai spune nimic justiția română. Cine știe ce băsneli mai dau ca sentințe... Multe, multe, prea multe cazuri cu băsneli, nu cu decizii juridice!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel