Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a luat noi decizii cu privire la votul la alegerile prezidențiale.
BEC a hotărât, joi, faptul că alegătorii care în ziua votului pentru preşedinte sunt în localitatea de domiciliu votează doar la secţia la care sunt arondaţi, pe listele permanente. În cazul în care nu sunt în localitatea de domiciliu, alegătorii pot vota la orice secţie, pe lista suplimentară. Votanții care se află în străinătate în ziua alegerilor pot vota la orice secţie de votare.
”În şedinţa din data de 17 octombrie 2024, Biroul Electoral Central pentru alegerea Preşedintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind unele măsuri pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile pentru Preşedintele României din anul 2024 în condiţii de legalitate, egalitate şi integritate. Conform deciziei, alegătorul care, în ziua votării, se află în unitatea administrativ-teritorială în care şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa votează numai la secţia de votare unde este înscris în lista electorală permanentă.
Totodată, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în municipiul Bucureşti nu îşi poate exercita dreptul de vot la o secţie de votare situată în alt sector al municipiului Bucureşti decât cel în care are domiciliul sau reşedinţa, dar îşi poate exercita dreptul de vot la orice secţie de votare aflată în alt judeţ, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară”, a transmis BEC, într-un comunicat de presă.
Conform documentului citat, în cazul în care, în ziua votării, alegătorul se află într-o altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde şi-a stabilit domiciliul sau reşedinţa poate vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară.
”De asemenea, alegătorul cu mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară, dacă acesta nu este înscris în lista electorală permanentă a secţiei de votare respective. Totodată, alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării”, a mai arătat BEC.
Conform deciziei, în situaţia în care, la ora 21.00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare observă faptul că în secţia de votare, precum şi la rând, în afara sediului acesteia, se află persoane care s-au prezentat să voteze, va prelungi votarea până cel mai târziu la ora 23.59.
”Reprezentanţii instituţiilor mass-media străine acreditate de Autoritatea Electorală Permanentă şi ai instituţiilor mass-media româneşti au posibilitatea de a filma/fotografia în locurile publice din zona de votare şi în localul secţiei de vot fără a aduce atingere secretului votului şi fără a prelucra date cu caracter personal. Fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot este interzisă”, a mai transmis BEC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu