Ca răspuns la adresa Ombudsmanului European, care a cerut acces la comunicații, executivul UE a recunoscut că a încercat să recupereze mesajele dintre Ursula von der Leyen și șeful Pfizer doar că această căutare a eșuat: practic căutarea ”nu a produs niciun rezultat”.
Comisia Europeană nu a reușit să găsească mesajele text schimbate de președintele executivului UE, Ursula von der Leyen și de CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în timpul negocierilor pentru furnizarea de vaccinuri anti-Covid către Europa.
”Pierderea” de mesaje text este anunțată printr-o scrisoare trimisă în urmă cu câteva zile de vicepreședintele Comisiei, Vera Jourova, către ombudsmanul UE, Emily O'Reilly. În ultimele luni, aceasta din urmă ceruse de mai multe ori să se facă lumină asupra poveștii.
Criticile aduse Comisiei Europene în gestionarea misterului asupra mesajelor text schimbate între președintele Ursula von der Leyen și numărul unu al Pfizer, Albert Bourla, vin direct din UE însăși.
Mai exact, de la mediatoarea europeană Emily O'Reilly care a observat modul incorect în care executivul european a răspuns la cererea unui jurnalist de a avea acces la documentele în cauză.
Potrivit Europa Today, în aprilie 2021, ziarul american The New York Times a dezvăluit că președintele Comisiei și directorul executiv al Pfizer s-au ocupat de o aprovizionare de 1,8 miliarde de doze de vaccin Covid prin ”apeluri și mesaje text”.
O indiscreție care l-a determinat pe un jurnalist de la Netzpolitik, Alexander Fanta, să solicite accesul publicului la mesaje text. Comisia, răspunzând reporterului, a prezentat trei documente: un e-mail, o scrisoare și un comunicat de presă, dar nu a oferit nicio lămurire cu privire la mesajele text.
De aici intervenția mediatorului european, Emily O'Reilly, care la nivelul UE primește plângerile oricărui cetățean al Uniunii referitoare la conduita instituțiilor UE.
La 28 ianuarie, O'Really a cerut Comisiei ”să efectueze o căutare mai amplă a mesajelor relevante”, amintind că ”accesul la documentele UE este un drept fundamental”.
Regulamentul European 1049/2001 stabilește dreptul publicului de a accesa documentele UE
Prin document înțelegem ”orice conținut informativ, indiferent de suportul acestuia (text pe suport hârtie sau electronic, înregistrare sonoră, vizuală sau audiovizuală) care tratează aspecte legate de politici, inițiative și decizii de competența instituției”.
Pe scurt, mesajele text ar putea intra în această categorie largă.
Comisia Europeană susține acum că nu mai reușește să găsească mesajele deoarece ”căutarea efectuată de cabinetul președintelui a mesajelor text relevante corespunzătoare cererii de acces la documente nu a dat niciun rezultat”.
Răspunsul Comisiei – după cum a raportat ziarul EUObserver – a fost criticat de biroul Ombudsmanului UE ca fiind ”problematic” și va urma o analiză completă care ar trebui publicată în săptămânile următoare.
În ultimele ore, mai mulți europarlamentari și activiști pentru transparență din administrația europeană au cerut publicarea mesajelor text.
O petiție online cu același scop a depășit deja 135.000 de semnături.
Citește și...
Ursula von der Leyen este ameninţată cu o moţiune de cenzură în Parlamentul European, transmite Agerpres. Trei figuri de prim-plan din grupul Renew Europe al Parlamentului European au cerut luni ca eurodeputaţii să se pronunţe prin vot asupra unei moţiuni de cenzură, reproșând comisiei Ursulei von der Leyen aprobarea planului de relansare al Poloniei în pofida deficienţelor Varşoviei în privinţa respectării statului de drept, relatează AFP.
Pentru a fi supus la vot în sesiune plenară, acest text împotriva executivului UE pregătit de olandeza Sophie in't Veld, fostul premier belgian Guy Verhofstadt şi vicepreşedintele grupului Renew Luis Garicano (Spania), va trebui mai întâi să fie semnat de cel puţin o zecime dintre eurodeputaţi, respectiv circa 70.
Dacă Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, "continuă să refuze să aplice cu seriozitate regulile de condiţionalitate privind statul de drept", care vizează condiţionarea plăţii fondurilor europene de respectarea cu stricteţe de către statele membre a drepturilor fundamentale, "îi vom retrage susţinerea noastră", a spus Guy Verhofstadt. Citește întreaga știre AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci