Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut mai multe recomandări privind alimentele pe care ar trebui să evităm să le cumpărăm și să le consumăm, dar și cele de care ne putem bucura liniștiți.
"Nu mâncați nimic din ceea ce bunicii voștri n-ar recunoaște ca aliment!
- ingrediente necunoscute
- ingrediente imposibil de pronunțat, ce țin mai degrabă de un laborator de chimie
- ingrediente al căror număr depășește cifra 5
- sirop de glucoză-fructoză
- grăsime de cocos și/sau de palmier.
În felul acesta veți reuși să evitați pe cât posibil alimentele ultraprocesate, cu valoare nutritivă redusă și aport mare de calorii.
- zona centrală din supermarket și rafturile cu produse ambalate, al căror termen de garanție depășește 3 luni
- produsele promovate ca având extra-avantaje (de ex. margarină care scade colesterolul, brânzeturi light sau dulciuri fără adaos de zahăr)
- alimentele din import, mai ales când ele există în varianta românească, dar și produsele exotice, pe care nu suntem genetic construiți să le metabolizăm
- produsele provenite din agricultura intensivă (fie că e vorba de cele vegetale sau animale) și alimentele extrasezon, coapte/maturate forțat.
- alimentele cu preț redus, aflate la limita datei de expirare-termenul de valabilitate indicat pe ambalaj precede cu mult alterarea reală a produsului
- mâncarea gătită, chiar dacă este ambalată și vândută în supermarket
- produse cu ambalaj mai puțin colorat/sofisticat, de la branduri mai puțin cunoscute, dar care au o listă “curată” de ingrediente (simple și puține)
- ambalajul mai mic, care conține produsul gata feliat/porționat, chiar dacă este mai scump", a scris Mihaela Bilic pe Facebook.
Vezi și: De ce ar trebui redus consumul de carne la copiii. Mihaela Bilic: Înseamnă kilograme în plus la 7 ani!
Ce trebuie să faci dacă ții dietă și trișezi. Cori Grămescu: Nu e un capăt de lume că ai mâncat o felie de tort!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu