”Nu ne așteaptă nicio criză”. Președintele Iohannis acuză scenarii ”promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit despre scenariile cu privire la o criză economică în România.

„Comisia Europeană avertizează că până la finalul anului vom avea un deficit bugetar de 7%. Experții avertizează faptul că ne așteaptă o criză economică post-alegeri. Dumneavoastră considerați că, din cauza cheltuielilor scăpate de sub control, Guvernul PNL-PSD va provoca această criză economică?”, l-a întrebat o jurnalistă pe președintele Klaus Iohannis la conferința de presă de la summitul NATO.

„Nu. Nu sunt de acord cu aceste evaluări, dacă îmi permiteți să spun, așa, franc. Nu ne așteaptă nicio criză economică, nu ne așteaptă creșteri fantastice de taxe, dar nici nu cred că putem să ne așteptăm la austeritate guvernamentală în an electoral. Sigur, deficitul va fi considerabil mai mare decât 3% care este considerat optim, dar nu mă aștept să apară o situație extraordinară, să avem criză, să creștem taxele și alte lucruri. Este clar că după alegeri, guvernul care se va constitui va trebui să ia măsuri pentru a crește colectarea, că aici este problema majoră la noi, și pentru a găsi soluții la problemele de dezvoltare care sunt așteptate de toți.

CITEȘTE ȘI: Iohannis, îngrijorat după ce o tânără a fost omorâtă de urs: M-a șocat pentru că sâmbătă am fost pe un traseu din Bucegi...

Cotă de colectare foarte mică

Noi, din păcate, nu am reușit sau, ca să mă exprim mai clar, guvernele românești nu au reușit să crească colectarea până la un nivel rezonabil. Noi suntem la o cotă de colectare foarte mică. Asta înseamnă că evaziunea în continuare este destul de mare, mai ales în zona TVA-ului și acea mult discutată și nu prea râvnită, se pare, digitalizare a ANAF-ului trebuie făcută pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil, care rezolvă în bună măsură toate problemele de deficit de bani pentru cheltuieli publice. De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască extraordinar de bine, să se îmbogățească peste măsură și Guvernul să fugă tot timpul după niște bani pe care cu greu reușește să-i colecteze. Deci, nu sunt absolut deloc de acord cu aceste scenarii promovate intens de un anumit partid și de unii din Comisia Europeană. Să tratăm chestiunile cu calmul cuvenit”, a răspuns președintele Iohannis.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel