EXCLUSIV  Nu o să îți vină să crezi câți bani face pe zi un ”vânător” de PET-uri. Mărturie cu secretele din spatele unei ”afaceri” fenomen în România

Foto: Mali Maeder / Pexels
Foto: Mali Maeder / Pexels

Reciclarea ambalajelor cu garanție s-a transformat într-o sursă de venit importantă pentru unii români. Dar cât câștigă, pe zi, un ”vânător” de PET-uri și doze SGR?

Știm că românul este inventiv și poate face bani din orice, însă amploarea pe care a luat-o afacerea celor care caută PET-uri și doze pentru a fi duse la reciclat, în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), a ajuns de neimaginat. Practic, ce unii consideră a fi gunoi și îl aruncă, alții îl consideră prețios și îl fructifică! Și nu oricum, ci câștigând sume greu de crezut dacă nu înțelegem exact fenomenul!

Fenomenul vănătorilor de PET-uri și doze SGR

”Vânătorii” de PET-uri și doze se pot observa tot mai des la orice colț de stradă și chiar în autobuz. Îi vezi cu saci plini de sticle, care îi duc în spate sau cu ajutorul unui cărucior la cel mai apropiat automat de reciclare. Unii ajung să facă sute de lei pe zi. Da, ați auzit bine! Sute de lei pe zi! O mărturie în acest sens mi-a fost acordată de o femeie, care a adus la un automat de reciclare din cadrul unui hypermarket din Cluj-Napoca un imens sac, plin ochi cu sute de sticle SGR.

”Colectez lejer un număr de ambalaje reciclabile SGR în valoare de...”

”Dis-de-dimineață, merg la căutat de doze și PET-uri pentru reciclare. Timp de 8-10 ore strâng lejer un număr de ambalaje reciclabile SGR în valoare de 150-200 de RON. Nu caut neapărat în gunoaie sau aleg locurile unde nu mă murdăresc, însă am anumite pont-uri, unde unii oameni îmi lasă pungi cu sticle. De asemenea, găsesc PET-uri, pur și simplu, chiar lângă automatele de reciclare, care de multe ori se blochează, fie că se umplu repede, fie că dau tot felul de erori. Astfel, până ce vine un angajat de la hypermarket să repună în funcțiune automatul trec minute în șir. Unii oameni nu au timp să mai aștepte, lasă PET-urile lângă automate și pleacă!

”Să fac infracțiuni, să dau în cap, să fur? Nu!”

Pentru unii o garanție de returnare de 50 de bani este nesemnificativă, dar pentru noi, oamenii de rând, acești 50 de bani se pot multiplica de 400 de ori până la suma de 200 de RON pe zi! Ce să fac? Să fac infracțiuni, să dau în cap, să fur? Nu! Prefer o muncă cinstită, fie și această vânătoare de PET-uri și doze!”, mi-a mărturisit femeia, care nu îi era deloc rușine cu acest mod de a face bani.

Și, dacă ne gândim bine, de ce să îi fie rușine? Nu am întrebat cât câștigă pe lună sau dacă zi de zi merge la vânătoare de PET-uri. Însă dacă facem un calcul simplu, respectiv, în situația în care zilnic reciclează 200 de ambalaje de 50 de bani fiecare, respectiv 100 de RON, ar rezulta suma de 3000 RON pe lună!

Amintim faptul că Sistemul Garanție-Returnare a fost implementat în România pe data 30 noiembrie 2023. De fapt, băuturile comercializate în ambalaje primare nereutilizabile din PET, sticlă sau metal, cu volume între 0,1 litri și 3 litri, s-au scumpit cu 50 de bani la cumpărare.

Astfel, cei 50 de bani/sticlă se pot recupera doar atunci când returnăm/reciclăm ambalajul, într-unul din punctele de returnare care au fost deschise la comercianții din România. Totodată, doar ambalajele marcate cu simbolul SGR sunt eligibile pentru a fi rambursați cei 50 de bani.

Citește și - Ministrul Fechet, contrazis de un clujean: Tot efortul depus a fost de parcă aș fi operat pe creier. Sunt nedumerit... așa se încurajează reciclarea? E bătaie de joc

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel