EXCLUSIV  ”Nu o să mai avem această șansă în următorii 20 sau 30 de ani”. Ministrul Bogdan Ivan: Atunci va fi eșecul tuturor

FOTO: Freepik @DilokaStudio
FOTO: Freepik @DilokaStudio

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a oferit o dată finală pentru momentul în care dosarul cu șină va fi înlocuit de digital.

DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DC News TV și RadioDCNews, a organizat în data de 30 Iulie 2024, începând cu ora 11:00, în sistem hibrid, Conferința UPGRADE ROMANIA: Impactul marilor investiții ale anului 2024.

Evenimentul a fost transmis LIVE pe platformele: DC News TV, DC News și DC Business, dar și pe paginile de Facebook și canalele YouTube ale acestora, începând cu ora 11:00.

Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a explicat cât de aproape suntem de momentul în care dosar cu șină va deveni de domeniul trecutului. 

"Nu e de ajuns că avem o lege care interzice folosirea dosarului cu șină"

"Prima dată trebuie să pui toate aceste sisteme la punct, să le faci funcționale. ‘Țara nu se schimbă prin decret’, spunea un mare sociolog francez. Nu e de ajuns că avem o lege care interzice folosirea dosarului cu șină. Trebuie să ai instrumente tehnice care să înlocuiască acel dosar cu șină. Acum suntem în procedura de evaluare a cloud-ului dedicat. În decembrie, anul trecut, am terminat negocierea cu cei din Comisia Europeană pentru modificarea PNRR-ului, și astfel am reușit în baza unor tehnologii apărute în ultimii doi ani, care nu erau în 2020, ca România, alături de Germania și Franța, plecate de la același start, să renegocieze PNRR-ul la Bruxelles. Noi suntem deja în procedura de evaluare a unui cloud dedicat. Estimez că până în septembrie, octombrie, voi semna și contractul de lucrări pentru această componentă, care poate să vină cu serviciile cloud până la începutul anului viitor", a explicat Bogdan Ivan.

”Știu că nu le sunt simpatic nici colegilor mei din minister...”

"Din nou, ca să putem să avem acest mediu, această coloană vertebrală a transformării digitale, ne trebuie un loc unde se interconectează toate aceste baze de date într-un limbaj comun. Urmează să aducem baze de date de acum 10, 15 sau 20 de ani în tehnologia lui 2024 sau 2025, ca să le facem interoperabile. Estimez că în această iarnă o să avem primele servicii publice pe care să le oferim prin portalul unic. Până în 2026 la final, o să ajungem, din punctul meu de vedere, să avem cel puțin 60 de servicii publice în format digital. Evident, dacă vor fi oameni ce vor vrea să meargă la ghișeu în continuare, vor putea accesa și varianta aceasta. Noi trebuie să oferim aceste servicii către oameni. Avem această oportunitate unică care este PNRR-ul, iar dacă nu vom reuși să atragem acești bani, atunci va fi eșecul tuturor. Nu o să mai avem această șansă în următorii 20 sau 30 de ani. Este foarte important să închidem această etapă. Știu că nu le sunt simpatic nici colegilor mei din minister, nici Agenției pentru Digitalizarea României, nici companiilor cu care avem contracte și care au câștigat licitațiile, dar e o miză mult prea importantă pentru România ca să ne limităm la a vorbi frumos fără să spunem ce ne dorim", a detaliat Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel