EXCLUSIV  Nu reușești să rămâi însărcinată? Când să mergi la doctor, în funcție de vârstă. ”Între un test de sarcină pozitiv și nașterea unui copil este un pas mare”

FOTO: Freepik
FOTO: Freepik

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetric-ginecologie la Sanador a vorbit despre infertilitate și necesitatea prezentării din timp la medicul specialist.

Dr. Ciprian-Andrei Morariu, medic primar obstetric-ginecologie la Sanador, a vorbit, în cadrul emisiunii Părinți prezenți de la DC News TV, DC News și Părinți și Pitici, despre infertilitate și semnele care indică existența acesteia, care poate afecta atât femeile, cât și bărbații.

”Infertilitatea este incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după o anumită perioadă de timp. Ea variază în funcție de vârstă. Adică la pacientele sub 35 de ani se consideră 1 an de încercat pentru a obține o sarcină, un moment prielnic pentru a discuta și infertilitate și a se prezenta la medicul ginecolog.

După 35 de ani, șase luni sunt suficiente pentru că ar fi bine să ia contact cu medicul pentru a obține sarcina cât mai curând”, a declarat dr. Ciprian-Andrei Morariu în emisiunea Părinți Prezenți.

Semnele infertilității sunt timpurii

Potrivit medicului, semnele de alarmă privind infertilitatea pot să apară încă de la momentul la care cuplul decide că vrea să obțină o sarcină.

”Cuplurile după ce încearcă o perioadă relativ scurtă, de o lună, două, trei, încep să se întrebe dacă vor mai obține o sarcină. În realitate, un interval rezonabil ar fi de 3-6 luni în care să încerce, după care ar fi bine să ceară un sfat”, a mai spus medicul, subliniind că acest lucru este important pentru că ”timpul nu trece niciodată în favoarea nimănui. În sensul că pacientele, mai ales peste 35 de ani, luptă cu o altă problemă a infertilității, legată de calitate. Și vorbim de calitatea ovocitelor. Aici, un lucru care este foarte important, iar timpul, din păcate nu merge în favoarea lor”.

Morariu: Între un test de sarcină pozitiv și nașterea unui copil este un pas mare

Totodată, medicul a precizat că ”nu scade neapărat șansa”, după vârsta de 35 de ani, exemplificând că există paciente care ”la vârsta de 40 de ani obțin spontan o sarcină”, dar ”când vine vorba de o sarcină, principalul atu pe care îl căutăm nu este de a avea un test de sarcină pozitiv, ci de a duce o sarcină la bun sfârșit. Așa că între un test de sarcină pozitiv și nașterea unui copil este un pas mare. Avem și paciente care se luptă cu infertilitatea, tocmai obținând sarcini în mod seriat, repetat, dar care se opresc în evoluție. Paciente chiar tinere care se luptă cu această problemă și care unele dintre ele ajung la proceduri de reproducere asistată, fertilizare in vitro, și obțin o sarcină. În momentul acela găsim parțial și răspunsul la întrebarea: De ce nu s-a întâmplat? 

Găsim, ceea ce am discutat, despre calitatea ovocitelor, că din 20 de foliculi găsim 18-19 ovocite și în final obține vreo 6-7 embrioni de calitate bună. Și punând doi embrioni, obținem o singură sarcină, ceea ce în realitate ne ridică problema calității, a timpului și a unei necesități de a te prezenta la medic”, a mai spus dr. Ciprian-Andrei Morariu.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel