Nu reziști tentației de a sta pe telefon când ești cu prietenii? Fenomenul e asociat cu o inteligență socială mai scăzută

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Phubbing-ul este un obicei enervant și reprezintă tentația de a sta pe telefon în timpul conversațiilor cu alte persoane. Cu toate acestea, cercetările sugerează că fenomenul este legat de mai multe reacții adverse, precum o calitate mai scăzută a comunicării și rate mai mari de singurătate și depresie.

„În mod ironic, phubbing-ul este menit să te conecteze, probabil, cu cineva prin intermediul rețelelor de socializare sau prin mesaje text”, a spus Emma Seppälä, psiholog la universitățile Stanford și Yale și autoarea cărții Happiness Track, pentru Time în 2018. „Dar, de fapt, poate perturba grav relațiile personale în momentul prezent”, a mai spus ea, conform IFL Science.

Când Edward Thorndike, psiholog la Universitatea Columbia, a propus inițial conceptul de „inteligență socială” în 1920, i-a dat o definiție destul de simplă: „Abilitatea de a înțelege și gestiona bărbați și femei, băieți și fete, de a acționa cu înțelepciune în relațiile umane”.

Dar ce înseamnă asta în practică? Oamenii de științe sociale moderni descompun conceptul într-o serie de trăsături: oamenii care sunt inteligenți din punct de vedere social sunt ascultători eficienți, de exemplu, și buni parteneri de dialog. Ei înțeleg regulile nescrise ale diferitelor interacțiuni sociale și știu să gestioneze impresia pe care o fac celorlalți. Ei știu cum să-i facă pe ceilalți să treacă peste anumite situații neprevăzute.

Pe scurt, „inteligența socială” este tot ceea ce asociem cu acel prieten pe care suntem cu toții puțin geloși. Este vorba de persoanele cu tact sau „inteligență stradală”. Este vorba de abilitatea de a fi plăcut și de plăcea pe alții. Este, în esență, opusul stângăciei sociale.

Este phubbing-ul asociat cu o inteligență socială mai scăzută?

Un studiu din 2021 – care a constatat într-adevăr că phubbing-ul este conectat la o inteligență socială mai scăzută – a remarcat că acest efect a fost mai puțin pronunțat atunci când o revistă fizică, mai degrabă decât un smartphone, a fost folosită pentru a ignora un partener de conversație.

„Citirea unei reviste a fost văzută pozitiv, în timp ce utilizarea smartphone-ului a fost văzută negativ”, au scris cercetătorii. „A fi captivat de citirea unei reviste a fost considerat mai de înțeles și chiar a fost descris drept admirabil, chiar dacă uneori ducea la ignorarea interlocutorului.” 

Potrivit cercetătorilor, oamenilor pur și simplu nu le plac smartphone-urile.

„Revistele au fost descrise ca fiind educaționale, civilizatoare și bune pentru dezvoltarea concentrării cuiva”, au observat oamenii de știință, în timp ce „s-a considerat că smartphone-urile distrug capacitatea cuiva de a se concentra”. 

„Când o persoană are în mână un manual de curs, se presupune că învață și nu se uită la fotografiile de pe Instagram”, au scris cercetătorii.

Vestea bună este că, oricât de conectat ai fi, creșterea inteligenței tale sociale va reduce probabil ratele de phubbing de la sine. La urma urmei, îmbunătățirea celei dintâi implică tactici precum acordarea atenției pentru cei din jur și practicarea ascultării active.

În ceea ce privește phubbing-ul, cel puțin un studiu sugerează că a renunța la acest obicei poate fi destul de ușor. Nici măcar nu necesită renunțarea la smartphone. Tot ceea ce trebuie să faci este să încerci să reziști tentației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel