Reprezentanţi ai mass-media independente din Belarus au tras un semnal de alarmă în legătură cu înăsprirea represaliilor din partea regimului de la Minsk, conform agenţiei de presă Tut.by.
Printre practicile aplicate de regim pentru reducerea presei la tăcere, aceştia subliniază în mesajul lor video agresarea fizică a reprezentanţilor mass-media, arestarea lor pentru 24 de ore, deschiderea de dosare penale, refuzul acreditărilor.
Suma totală a amenzilor aplicate jurnaliştilor din Belarus de la mijlocul anului trecut până în prezent se ridică la 59.891 de ruble belaruse. În aceeaşi perioadă, 97 de jurnalişti au fost în arest administrativ, nouă reprezentanţi ai mass-media sunt încarceraţi şi la ora actuală într-un centru de arest preventiv. În total, regimul de la Minsk a operat 477 de reţineri de jurnalişti în timpul exercitării profesiunii lor anul trecut.
În luna decembrie, autorităţile de la Minsk au arestat întreaga conducere a Clubului de presă care se ocupă de proiecte de pregătire în domeniul jurnalismului.
Fondatoarea acestei organizaţii a fost acuzată de neplata impozitelor. Directorul de programe, Alla Şarko, directorul financiar, Oleg Olşevski, cameramanul Piotr Sluţki, precum şi un membru al Consiliului de coordonare, fost jurnalist al televiziunii belaruse care a participat la proiectele Academiei Clubului de presă, Ksenia Luţkina, a fost acuzată de complicitate. Toţi aceştia au fost declaraţi deţinuţi politici.
La 13 ianuarie, s-a aflat despre arestarea jurnalistului şi managerului media Andrei Aleksandrov, în baza art. 342 din Codul penal belarus 'Organizare şi pregătire de acţiuni ce încalcă grav ordinea publică sau participarea activă la acestea'.
'Activitatea jurnaliştilor din Belarus în perioada postelectorală din 2020 a devenit aproape imposibilă: arestări şi încarcerări, suspendarea acreditărilor şi a statutului de mass-media, agresiuni fizice şi dosare penale', subliniază reprezentanţi ai mai multor media independente din Belarus în mesajul lor video, în care sunt expuse cazurile unora dintre ei. În aceste condiţii, ei trag un semnal de alarmă, spunând că este practic imposibil să-şi exercite meseria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News