"Nu se poate vinde". Blocada poloneză, o altă lovitură pentru fermierii din Ucraina

foto: Freepik
foto: Freepik

Într-un câmp din regiunea Kievului, Lyudmyla Martyniuk sta lângă silozurile pline cu cereale care ar trebui să ajungă la export, dar întâmpină o blocadă la frontiera poloneză care perturbă un sector deja afectat de războiul Ucrainei cu Rusia.

"Nu putem vinde", a spus Martyniuk, șefa companiei agricole Kivshovata Agro, citat de MacauBusiness.

Asemenea altor producători ucraineni, Martyniuk a fost uimită de blocada poloneză, care durează de câteva săptămâni și care a primit sprijin din partea altor fermieri din Uniunea Europeană.

"Ei nu înțeleg prețul pe care îl plătim pentru aceste cereale", a declarat ea pentru AFP.

Mulți fermieri din UE au spus că influxul de cereale ucrainene a condus la prăbușirea prețurilor și au cerut Uniunii Europene să întărească regulile de import.

Martyniuk a fost de acord că prețurile cerealelor sunt mult prea mici, dar a respins ideea că Ucraina este responsabilă.

În schimb, ea a indicat o serie de probleme, inclusiv inundarea pieței internaționale de către Rusia cu cereale mai ieftine.

S-a plâns și de prețuri mai mari pentru piese de schimb, transport și combustibil, spunând că prețurile cerealelor acoperă doar "jumătate din costurile de producție".

Ca urmare a blocadei, Martyniuk a decis să suspende exporturile, care reprezentau anterior aproximativ 60% din producția sa.

Recoltare "sub atacuri" 


Martyniuk a spus că nu avea altă opțiune și spera că prețurile vor crește din nou și că frontiera se va redeschide.

"Suntem foarte îngrijorați și așteptăm în fiecare zi ca acest lucru să se termine, ca și cum am aștepta o gură de aer proaspăt", a spus producătoarea, care a exportat aproximativ 40.000 de tone de cereale anul trecut.

Dacă ar putea, Martyniuk le-ar spune fermierilor polonezi că ucrainenii "nu reprezintă o amenințare" pentru ei și doar doresc ca exporturile lor să fie permise să tranziteze Polonia către alte țări.

I-ar avertiza, de asemenea, că ar putea trebui să "ia armele în mână pentru a-și apăra pământul" dacă Ucraina pierde, după doi ani de război cu vecinul său mult mai mare.

"Azi suntem noi, mâine veți fi voi" potențial invadați de trupele Moscovei, a spus ea.

În mijlocul unei dispute diplomatice între Varșovia și Kiev din cauza blocadei, Ucraina a subliniat că Rusia ar trebui să fie dușmanul comun.

"Doar Moscova se bucură" de tensiunile dintre cele două țări, a spus președintele ucrainean Volodymyr Zelenski în luna trecută.

Ministrul infrastructurii din Ucraina, Oleksandr Kubrakov, a subliniat obstacolele cu care se confruntă fermierii încă de la începutul invaziei.

Producătorii ucraineni recoltau "sub atacuri cu rachete și în ciuda pericolului minelor" lăsate de armata rusă, a spus el.

"Găsiți o soluție" 


Ucraina a reușit să stabilească un coridor maritim pentru exporturile sale în Marea Neagră, în ciuda riscului bombardamentelor rusești după retragerea Moscovei dintr-un acord reprezentativ anul trecut.

Aproximativ 90% din exporturile agricole trec pe cale maritimă, au spus autoritățile ucrainene, care sperau să dezvolte ruta pentru a ocoli blocada poloneză.

Chiar și cu coridorul maritim în funcțiune, consecințele blocadei au fost "enorme" pentru economia ucraineană, a declarat Anna Derevianko, directorul asociației de afaceri europene (EBA).

Companiile care vând produse proaspete, precum brânză sau pește, au fost forțate să "arunce" mărfurile care rămân blocate prea mult timp, a spus Derevianko, care reprezintă câteva sute de companii.

"Desigur, sute de afaceri s-ar putea gândi de două ori înainte de a face afaceri cu Ucraina" din cauza dificultăților logistice, a spus ea.

Derevianko a spus că înțelege că protestele sunt legate de "teamă de concurență", deoarece Ucraina intenționează să adere la UE.

Costurile și normele de producție rămân foarte diferite în Ucraina în comparație cu vecinii săi din UE, iar producția sa medie este mult mai mare.

"Dar în același timp, nu puteți exclude complet Ucraina", a spus Derevianko. "Există și trebuie să găsim o soluție la această situație."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel