Un mare furnizor de energie din România afirmă că, în acest moment, nu se găsește energie în piață.
Publicitate
”Trebuie să fie găsită soluția repede, pentru că suntem deja în noiembrie și clienții noștri nu găsesc produsele de energie electrică acum pentru anul viitor. Pentru noi, nu găsim acum în piață și noi nu putem să spunem care va fi prețul la energie electrică pentru clienții noștri anul viitor, mai ales pentru clienții din economia României, din industrie. Cred că predictibilitatea e importantă. Cum să facă planurile de investiție cineva dacă nu cunoaște prețurile energiei electrice? Sper că vom avea o soluție curând” a spus Volker Raffel, directorul general al E.ON România, conform Antena 3.
Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat că aşteaptă apariţia unei pieţe speciale pentru a încheia contracte bilaterale direct cu marii furnizori, pentru a fi eliminați din schemă, astfel, intermediarii care au comportamente speculative.
În contextul afirmațiilor lui Volker Raffel, Bogdan Badea fusese întrebat de ce producătorii nu vând energie către furnizori, în această perioadă. ”A existat obligaţia pentru producători să furnizeze energie prin contracte bilaterale până la finalul anului pentru consumul propriu tehnologic şi ulterior au fost adăugate şi alte categorii. Pentru anul viitor nu există o astfel de obligaţie. De aceea, având în vedere istoria Hidroelectrica vizavi de contractele bilaterale, am preferat să participăm la creionarea unei pieţe competitive a contractelor bilaterale, astfel încât să avem un cadru cât mai competitiv”, a explicat reprezentantul Hidroelectrica. El consideră că ar trebui să existe o piață specială astfel încât producătorii să încheie contracte bilaterale cu marii furnizori.
”Să eliminăm astfel o parte din comportamentele speculative care, din păcate, nu au lipsit în această perioadă şi care au contribuit din plin la creşterea artificială a preţurilor. Considerăm că o astfel de piaţă, care să scurteze drumul energiei de la producători la consumatori şi care să fie dedicată către marii furnizori care poartă responsabilitatea clienţilor în spate, este o soluţie care ne poate ajuta la depăşirea acestei crize şi la corectarea unor chestiuni de design ale pieţei, care au dus la astfel de probleme”, a explicat Bogdan Badea.
Citește și:
Europa riscă să se confrunte cu o criză a gazelor naturale în iarna 2023-2024, a avertizat joi Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care a îndemnat guvernele să ”acţioneze imediat”, în special prin diminuarea cererii de gaz, relatează AFP, conform Agerpres.
Circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz ar putea lipsi Europei anul viitor în cazul unei sistări complete a livrărilor din Rusia, dar şi ca urmare a creşterii economice a Chinei ce ar urma să absoarbă o mare parte din gazul natural lichefiat (GNL), potrivit estimărilor AIE.
Într-un asemenea scenariu, depozitele europene de gaze vor fi umplute numai la un nivel de 65% la începutul iernii 2023-2024, faţă de 95% în prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu