Mai multe studii indică faptul că statul pe scaun timp îndelungat este la fel de periculos pentru sănătate ca fumatul, putând chiar să ducă la deces.
Potrivit cotidianului American Los Angeles Times, dr. Camelia Davtyan, directoarea programului pentru sănătate feminină al UCLA, a explicat că statul jos pentru perioade lungi de timp nu este ceva natural pentru om. James Levine, endocrinolog la Şcoala superioară de medicină Mayo, este mult mai radical în afirmații, deoarece susține că scaunele pot sfârşi prin a-i ucide pe cei care stau aşezaţi, scrie realitatea.net.
Oamenii de știință susțin că americanii petrec mai mult de jumătate din timpul lor de veghe stand așezați pe scaune sau fotolii, motiv pentru care asupra corpului uman se exercită anumite forțe cu care acesta nu se poate acomoda, indiferent cât de comod ar putea părea statul jos.
În consecință, pot apărea probleme, de la circulaţie proastă la diferite dureri "asortate", a notat dr. Davtyan.
În plus, James Levine notează că o persoană cu o activitate la birou arde doar 300 de calorii pe zi, în timp ce aceeași persoană, dacă ar avea o activitate ce ar presupune un efort considerabil ar arde 2.300 de calorii pe zi.
Dacă statul la birou timp îndelungat, sincronizat și cu sârguință la locul de muncă, mărește șansele de promovare pentru persoana respectivă, în același timp crește și riscul ca aceeași persoană să facă diabet sau boli cardiovasculare sau chiar să sufere un deces prematur.
Potrivit unui sinteze a 18 studii realizate cu aproape 800.000 de subiecți și publicată în ediţia din noiembrie 2012 a jurnalului Diabetologia, există un risc semnificativ sporit de diabet /112%/, probleme cardiovasculare /147%/, deces din cauza problemelor cardiovasculare /90%/ şi respectiv deces din toate cauzele combinate / 49%/ în cazul celor care au petrecut cel mai mult timp stând jos, comparativ cu cei care au stat jos cel mai puţin.
Statul jos, noul fumat”Statul jos este noul fumat”, susținei Anup Kanodia, medic şi cercetător la Centrul medical al Universităţii de stat din Ohio., care citează un studiu australian publicat în octombrie în British Journal of Sports Medicine. Potrivit acestuia, fiecare oră petrecută stând jos la televizor scurtează viaţa cu 22 de minute, în timp ce o ţigară fumată înseamnă 11 minute de viaţă mai puţin.
Asta, deoarece statul pe scaun reduce consumul caloriilor, dar, totodată, suprimă şi producerea enzimei lipoproteinlipază, cu un rol esenţial în transformarea colesterolului "rău" în colesterol "bun".
Totodată, poate crește rezistenţa la insulină, de unde probleme cu metabolizarea zaharurilor. Toate acestea scot în evidenţă asocierea dintre a sta pe scaun şi creşterea riscului de boli de inimă şi diabet.
Cum pot fi combătute efectele negative ale statului pe scaun timp îndelungatDin păcate, nici dacă se recurge în fiecare dimineață la 100 de abdomene, efectele negative ale statului jos în timpul zilei nu sunt anulate: producţia de lipază poate scădea cu 90% în câteva ore, potrivit unui studiu publicat în 2008 în jurnalul Diabetes.
În încercarea de a rezolva problema, unul dintre întreprinzători americani, David Kahl, proprietarul Ergo Depot din Oregon, a dezvoltat o linie de mobilier de birou pentru a susţine “statul activ”, deși oamenii nu se pot obișnui așa ușor cu noul fel de a sta.
O măsură simplă care poate fi luată împotriva efectelor statului jos timp îndelungat este creșterea numărului de pași făcuți în fiecare zi. După cum relevă un studiu publicat în 2012 în jurnalul Diabetes Care, metabolismul glucozei poate fi îmbunătăţit cu o plimbare de două minute la fiecare 20 de minute de stat jos.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News