Frigiderul este locul ideal pentru a menține alimentele mai mult timp nealterate, pentru a evita risipa și a economisi bani.
Problema este că toată lumea are tendința de a umple frigiderul până la refuz. Este important de știut că nu toate alimentele pot fi păstrate în frigider. Mai ales când vine vorba despre fructe și legume. Află de este dăunător, chiar periculos, să depozitezi cartofii în frigider. Experții susțin că unele alimente nu trebuie păstrate la frigider, deoarece există riscul de a vă pune sănătatea în pericol.
Cum poți scăpa de gheața din congelator? Trucul gospodinelor inteligente
Cartofii sunt primii care nu trebuie puși în frigider. Păstrați cartofii la temperatura camerei! Obișnuiați să depozitați cartofii în sertarul frigiderului? Este un obicei foarte prost. Potrivit specialiștilor, motivele sunt multe și unul dintre ele este destul de alarmant.
Pe de o parte, temperatura rece le modifică gustul, transformând amidonul în zahăr. Acest lucru perturbă textura legumelor, care devine mai tare și mai granuloasă după gătire. Pe de altă parte, atunci când amidonul este denaturat, poate provoca o reacție chimică periculoasă în timpul gătiri cartofilor.
Când intră în contact cu frigul, cartofii tind să putrezească mai repede. Cartofii sunt bogați în amidon, care poate secreta toxine din cauza frigului. Amidonul este un zahar lent care, în contact cu temperatura scăzută, se transformă în fructoză și glucoză, care sunt zaharuri rapide. Această modificare crește nivelul de acrilamidă, o substanță cancerigenă pentru oameni.
Pune puțină vodcă în cafea, iar rezultatul va fi uimitor. Trucul te scapă de o problemă deranjantă
De unde vine pericolul?
Odată ce veți prăji sau coace cartofii la temperaturi ridicate de peste 250°C, zaharurile se vor amesteca cu aminoacidul numit asparagină, care va produce apoi o substanță chimică numită acrilamidă, o substanță pe care experții o consideră cancerigenă.
Cel mai bun mod de a vă proteja de această substanță toxică este să depozitați cartofii într-un loc răcoros și uscat, cum ar fi cămara. De asemenea, atunci când gătiți cartofii, evitați rumenirea excesivă a lor pentru a reduce nivelul de acrilamidă.
Notă: fumul de țigară este una dintre principalele surse de expunere la acrilamidă. Dar este posibil să-l ingerați și prin alimente, inclusiv chipsuri, cartofi prăjiți, pâine, prăjituri, cereale, măsline negre, suc de prune și cafea.
Șterge geamul cu acest produs și vei scăpa de condens: un truc neașteptat
Există și alte alimente care ar trebui ținute în afara frigiderului din diverse motive.
Ceapa (ca usturoiul de altfel!) nu trebuie păstrată la frigider. Acest aliment este o victimă a oxidării. Din cauza umidității, își pierde fermitatea și aroma, devenind mai moale și mai puțin plăcut gust. De asemenea, în frigider, mirosul puternic de ceapa poate afecta alte alimente.
Roșiile. Nu, nu este recomandat să păstrați roșiile în sertarul frigiderului! Frigul le modifică aroma și le înmoaie. Păstrarea roșiilor în frigider întrerupe procesul de coacere a acestora.
Ardei nu suportă frigul! Pentru a le menține pulpa fragedă și gustul semi-dulce, păstrați-i în cămară.
Ierburile aromatice. Tocmai ați cumpărat ierburi proaspete? Nici măcar nu vă gândiți să le puneți la frigider, deoarece se pot înnegri rapid și ofili înainte de vreme. Lăsați-le într-o cana cu apa pe masa de bucătărie sau pe pervaz. Le vei putea păstra timp zece zile, dacă le veți schimba apa din când în când.
Să nu faci niciodată așa: cum se păstrează corect portocalele și mandarinele, ca să nu putrezească
Prăjituri. De foarte multe ori, după o petrecere nici nu vă imaginați să lăsați prăjiturile pe masă. Primul instinct este să puneți în frigider. Vă înșelați! Din cauza umidității și a temperaturii scăzute, aluatul prăjiturii se va întări rapid. Pe de altă parte, prăjitura va rămâne proaspătă, dacă este ținută într-un recipient etanș pe blatul din bucătărie. Excepție fac prăjiturile cu creme și înghețata.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu