Cu toate că previziunile privind o încetinire a creșterii economice capabilă să antreneze o scădere a piețelor bursiere devin din ce în ce mai populare, ele sunt greșite, declară strategii gigantului bancar JPMorgan Chase & Co.
"Credem că nu ar trebui să ținem cont și să ne lăsăm afectați de previziunile tot mai răspândite privind o încetinire economică. Nu, trebuie să rămânem optimiști în privința investițiilor în bănci, minerit, energie, asigurări, auto, turism și telecomunicații", a scris strategul băncii, Mislav Matejka, într-o analiză destinată clienților, preluat de agenția Bloomberg.
Elementele care oferă motive de optimism
Punctul de vedere optimist al lui Matejka și al colegilor săi pare oarecum rupt de realitate, în condițiile în care, de la începutul anului, indicele bursier S&P 500 a scăzut deja cu 8,8%, pe fondul creșterii inflației.
Scăderea pieței de la începutul anului a justificat opinia unor economiști. De exemplu, Michael Wilson de la Morgan Stanley avertizează de luni de zile că boom-ul bursier este pe cale să se încheie. Mislav Matejka nu este de acord și respinge categoric o asemenea interpretare a situației. JPMorgan consideră că nu este necesar ca piețele să se pregătească pentru o recesiune economică, având în vedere condițiile de finanțare încă extrem de favorabile, revigorarea pieței forței de muncă, gradul redus de îndatorare a consumatorilor și alți factori.
Datele publicate de JPMorgan au arătat că atât producătorii, cât și furnizorii de servicii din zona euro au înregistrat o creștere a producției în februarie. Cererea în continuă redresare a contribuit la creștere a comenzilor și a locurilor de muncă. Strategii de la JPMorgan au remarcat că, în zona euro, creșterea veniturilor va fi mai mare decât în SUA în 2022.
Goldman Sachs spune altceva
În schimb, experții băncii de investiții Goldman Sachs nu împărtășesc optimismul colegilor lor de la JPMorgan, subliniind că, pe fondul tensiunilor din lume, cele mai afectate vor fi activele companiilor japoneze și europene, care vor înregistra deprecieri severe.
Potrivit calculelor Goldman Sachs, devalorizarea rublei cu 10% va duce la creșterea prețului petrolului cu 13%. În același timp, în cel mai pesimist scenariu, acțiunile companiilor europene și japoneze vor scădea cu aproximativ 9%, iar cursul de schimb al euro față de dolar - cu 2%.
"Dacă în luna ianuarie, tensiunile dintre Rusia și Ucraina au afectat în principal activele locale, în februarie efectele cu cuprins, practic, toate activele globale", explică Goldman Sachs, menționând totodată că riscurile economice vor crește dacă va exista un conflict militar deschis.
În același timp, se preconizează că moneda rusă se va întări în urma unei dezescaladări, acțiunile americane vor recupera cu aproximativ 6%, iar randamentele obligațiunilor vor crește, la rândul lor.
Citește și Nervozitate pe Wall Street. Bursa americană nu a rezistat presiunilor geopolitice
Citește și Prețul petrolului crește vertiginos în urma ultimelor confruntări din Ucraina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News