Un studiu publicat în această săptămână arată că pacienții care se internează în weekend au cu 15% mai multe șanse să moară în spital. Peste 11,000 de pacienți au murit în intervalul de 30 de zile de la o internare la sfârșit de săptămână. Evoluția fatală nu s-ar fi produs dacă aceștia erau internați în cursul săptămânii, arată un studiu efectuat de serviciul public de sănătate din Marea Britanie.
Publicitate
Analiza a fost efectuată pe 14 million de dosare ale pacienților internați în Anglia întree 2013-2014. Studiul, publicat în British Medical Journal, de o mechipă coordonată de Sir Bruce Keogh, arată că ”efectul de weekend” este cauzat atât de organizarea spitalelor, cât și de comportamentul pacienților. La sfârșit de săptămână medicii cu experiență refuză să lucreze, activitatea în spitale se bazează mai ales pe medici rezidenți, iar personalul este mai puțin numeros, ceea ce pune presiune pe puținii oameni de gardă, se arată în articolul publicat de The Guardian.
Situația este similară și în alte state, inclusiv România. Multe intervenții care ar salva viața bolnavilor dacă ar fi efectuate imediat după internare sunt amânate până la începutul săptămânii, dacă pacientul ajunge la spital vineri, sâmbătă sau duminică. Riscuri mai mari se înregistrează și lunea, când sunt rezolvate mai multe cazuri amânate, în contextul unui aflux crescut de pacienți la început de săptămână.
Autoritățile din Anglia fac presiuni asupra personalului medical pentru ca schimbarea contractelor de muncă, în care se prevede dreptul de a refuza garda în timpul week-end-ului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu