Le vezi în aproape toate toaletele publice, dar nu știai cât de periculos este să le folosești!
Potrivit unui studiu recent, aceste echipamente sunt adevărate bombe bacteriene. Practic, fiecare utilizare a acestui uscător este ca un duș plin de bacterii. Astfel, din studiul realizat de Universitatea din Westminster reiese că acest tip de uscător răspândește de 60 de ori mai multe bacterii decât un uscător standard cu aer cald și de 1300 de ori mai multe bacterii decât dacă ar fi să folosești simple prosoape de hârtie. Explicația este simplă. Tocmai viteza lui de uscare foarte mare este cea care împrăștie microbii din toalete direct pe mâinile tale.
Nu este singurul studiu care confirmă acest lucru. Un alt studiu efectuat în trei spitale arată că, în timp ce șervețelele de hârtie reduc, de fapt, riscul împrăștierii virusurilor și microbilor, uscătoarele de mâini ajută la propagarea acestora. Astfel, cercetătorii au descoperit că persoanele care și-au uscat mâinile la un uscător aveau pe piele bacterii periculoase care cauzează infecții, pneumonie sau gastroenterite. Studiul publicat în Journal of Hospital Infection argumentează că spitalele ar putea reduce riscul contaminărilor dacă ar renunța la uscătoarele de mâini din toalete. „Problema nu este că oamenii nu se spală corect pe mâini. Când folosesc jetul de aer de la uscătoare, microbii sunt împrăștiați și răspândiți prin toată încăperea, inclusiv pe pielea oamenilor. Uscătoarele creează practic aerosoli contaminați, care ajung pe marginea chiuvetelor, pe podea și pe alte suprafețe, iar riscul devine și mai mare dacă oamenii ating aceste suprafețe”, spune profesorul Mark Wilcox, expert în microbiologie.
Şi în comparaţie cu uscătoarele cu „aer cald”, uscătoarele cu jet răspândesc de 60 de ori mai mulţi microbi. Printre rezultatele cercetătorilor se află şi aceste date: ei au descoperit că uscătoarele cu jet pot răspândi viruşii până la 3 metri depărtare, în timp ce uscătoare cu aer cald pot ”arunca” viruşii la numai 75 de centimetri, iar prosoapele de hârtie la numai 25 de centimetri. Totuși, un expert contrazice oarecum studiul, spunând că este comandat de un producător de hârtie și ar putea fi eronat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu