Ungaria se opune din start unui nou pachet de sancțiuni pentru Rusia. Nici nu dorește să stea la masa negocierilor în acest sens.
”În urmă cu câteva luni, colegul meu Urmas Reinsalu a devenit din nou ministrul de Externe al Estoniei. M-am bucurat de noua sa numire în funcţie, pentru că am avut o relaţie personală bună şi am avut o cooperare reuşită. M-am bucurat şi de iniţiativa sa de a vorbi cu mine la telefon, pentru a analiza situaţia actuală de securitate”, a scris Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe şi al Comerţului Exterior, pe pagina sa de Facebook, conform Rador.
”A fost o discuţie lungă şi am convenit asupra celui mai important aspect: că războiul din Ucraina trebuie să se încheie cât mai curând! I-am spus că Ungaria - în calitate de ţară vecină cu Ucraina - are un interes deosebit de mare în a avea parte de pace, cât mai curând posibil. Cu toate acestea, gândim diferit cu privire la utilitatea sancţiunilor în obţinerea păcii” a mai scris ministrul ungar de Externe.
”Guvernul Estoniei va iniţia un nou pachet de sancţiuni, iar în această privinţă, eu am punctat imediat faptul că Ungaria nu este dispusă nici măcar să negocieze cu privire la noi sancţiuni energetice”, a mai scris în postarea sa şefului diplomaţiei ungare.
"În prezent, este fizic imposibil ca aprovizionarea cu petrol şi gaze naturale a Ungariei să fie asigurată fără surse de energie din Rusia, astfel că noi nu vom fi de acord ca poporul maghiar să plătească preţul războiului”, a spus Péter Szijjártó. ”Sancţiunile energetice cauzează mai multă durere Europei decât Rusiei, astfel că înăsprirea acestora este complet lipsită de logică. Am vorbit şi despre propunerea potrivit căreia trebuie înăsprite condiţiile de eliberare a vizelor pentru cetăţenii ruşi. În această privinţă, Ungaria este de acord cu poziţia cancelarului german şi nu intenţionează să introducă niciun fel de restricţii”, a mai precizat ministrul ungar de Externe.
Gazprom a declarat miercuri că sancțiunile occidentale au făcut ”imposibilă” livrarea unei turbine esențiale pentru aprovizionarea cu gaze rusești către Europa, indicând că monopolul de stat rusesc nu va crește fluxurile înainte de o probabilă criză energetică în cursul acestui an.
Rusia dă vina pe măsurile punitive pentru prevenirea returnării turbinei fabricate de Siemens, despre care Gazprom susține că o obligă să limiteze livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1.
Cancelarul german Olaf Scholz a dat anterior vina pe Rusia, pentru întârzierile în instalarea turbinei, acuzând-o că nu a preluat echipamentul.
”Este evident că nimic – absolut nimic – nu stă în cale ca această turbină să fie transportată în Rusia și instalată acolo”, a mai spus el.
Gazprom a redus fluxurile de gaz prin NS1 la 60% din capacitate la mijlocul lunii iunie, apoi le-a redus și mai mult la finalul lunii iulie, pe măsură ce disputa turbinelor se prelungea.
Compania a declarat la începutul lunii august că sancțiunile din Canada, Marea Britanie și UE ”și discrepanța dintre situația în cauză și obligațiile contractuale ale Siemens” au însemnat că turbina nu a putut fi livrată.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, a declarat că Rusia vrea garanții că Siemens Marea Britanie nu va opri turbina și Canada va returna toate turbinele trimise acolo pentru reparații.
Scholz a făcut observațiile în timp ce stătea lângă turbina în cauză – o intervenție menită să arate publicului german că nimic nu a împiedicat Gazprom să preia kitul. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News