Președintele Franței, Emmanuel Macron, a făcut un apel la unitate miercuri, cu doar 18 zile înaintea alegerilor legislative anticipate, cerându-le cetățenilor care resping extremele să se adune în jurul blocului central.
Într-o conferință de presă comună la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orbán, Macron a descris aceste alegeri drept o „bătălie a valorilor”, relatează AFP.
Macron a justificat decizia sa de duminică de a dizolva Adunarea Națională, un act care a luat prin surprindere inclusiv pe susținătorii săi, ca fiind singura opțiune care „permite clarificarea lucrurilor”. „Nu vreau să dau cheile puterii extremei drepte în 2027”, a subliniat președintele.
„Saltul este acum”, a declarat Macron, subliniind necesitatea de a întrerupe un proces pe cale să aibă loc „în surdină”, și anume accederea la putere a Partidului Rassemblement National (RN, extremă dreapta). Președintele a reafirmat că nu va demisiona indiferent de rezultatul scrutinului.
Macron a reiterat că nu dorește să dezbată cu Marine Le Pen înaintea alegerilor legislative, deși a făcut o astfel de propunere în timpul campaniei pentru alegerile europene. La câteva zile după rezultatele dezastruoase din alegerile europene, în care extrema dreaptă a obținut aproape 40% din voturi, Macron nu și-a menajat criticile la adresa RN și a Partidului La France Insoumise (LFI, stânga radicală), denunțându-le drept „două extreme”.
Macron a acuzat LFI de „antisemitism” și „antiparlamentarism”, criticând mișcarea lui Jean-Luc Mélenchon pentru că a „creat o dezordine constantă și îngrijorătoare” în Adunarea Națională. RN a fost acuzat de ambiguitate față de Rusia și de dorința de a „ieși din NATO”, precum și de un discurs contradictoriu în privința pensiilor.
Președintele a denunțat alianța liderului Partidului Les Républicains (LR, dreapta, opoziție), Éric Ciotti, cu RN și antanta stângii între Partidul Socialist (PS, centru-stânga), Partidul Comunist Francez (PCF, stânga), Ecologiști și LFI într-un „front popular”. Macron a descris aceste alianțe drept „bricolaje de aparate” și „alianțe împotriva naturii”, considerând că nu sunt „în niciun caz majorități de guvernare”.
Macron, care a anunțat „o mare dezbatere pe tema laicității” și menținerea indexării pensiilor cu inflația, a vorbit în prezența Guvernului său și a liderilor majorității, cu excepția lui Édouard Philippe. Acesta a declarat marți că „nu este complet sănătos” ca președintele să se implice în campania electorală. Mulți din majoritate doresc ca șeful statului să se retragă din campania electorală, preferând ca Gabriel Attal să conducă bătălia în locul său.
LR urmează să se pronunțe miercuri asupra apelului lui Éric Ciotti de aliere cu RN în alegerile legislative anticipate. Majoritatea liderilor LR susțin excluderea acestuia din partid. „Dacă trebuie, îl vom da afară din biroul moștenitorilor generalului de Gaulle", a amenințat deputatul LR Aurélien Pradié. Senatoarea LR Agnès Evren a anunțat că Ciotti „nu va mai fi președintele Républicains la ora 15.00” și că va fi destituit.
Marine Le Pen a salutat „alegerea curajoasă” a lui Ciotti și și-a exprimat speranța că un număr important de cadre LR îl vor urma. În privința alianțelor, nu va exista una între Partidul Reconquête! al lui Éric Zemmour și RN, pentru a nu fi asociat cu fostul editorialist de extremă dreapta, a deplâns Marion Maréchal, nepoata lui Marine Le Pen.
Pe de altă parte, cele patru partide principale de stânga - LFI, PS, Ecologiștii și PCF - îndeamnă la prezentarea unor „candidați unici încă din primul tur”. Alegerea unui cap de listă rămâne însă în suspans, Jean-Luc Mélenchon fiind acuzat de ambiguitate în problema antisemitismului, ceea ce creează tensiuni în interiorul stângii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News