O cremă din gălbenuș de ou ar putea împiedica răspândirea de Covid-19.
Un unguent pe bază de gălbenuș de ou, cu anticorpi împotriva Covid-19, ar putea preveni infectarea cu coronavirus, atunci când nu purtăm mască de protecție. Spre exemplu, atunci când mâncăm, potrivit unui studiu care are feedback pozitiv din partea cercetătorilor, care arată că anticorpii din unguent stau până la două ore în cavitatea bucală.
Studiul este dezvoltat de echipa condusă de José Manuel Pérez de Alastra, om de știință la Centrul Superior Spaniol de Cercetare Științifică (CSIC), de la Institutul de Produse Naturale și Agrobiologie din Tenerife, Spania.
Proiectul, căruia bucătarul argentinian Diego Schattenhofer i-a dat deja formă gastronomică, a fost, joi, prezentat într-o sesiune gastronomică "San Sebastián Gastronómika", axată pe efectele pandemiei.
„Când găina este imunizată, aceasta concentrează anticorpii în gălbenușul de ou, un aliment care, fiind natural, poate fi administrat pe cale orală, deoarece acești anticorpi nu trec în sânge”, a spus el. Astfel, echipa sa a considerat că utilizarea acestor anticorpi poate împiedica răspândirea coronavirusului.
"Atunci când anticorpii se află în în cavitatea bucală, plasați strategic, ne-ar putea proteja ca virusul să adere la celulele noastre", a explicat omul de știință.
Un test „in vitro” a demonstrat „capacitatea anticorpilor de a bloca virusul să pătrundă în celulele noastre” și un altul, pe bază de salivă, a confirmat că anticorpii „rămân cel puțin două ore în salivă".
"Unguentul dispersează treptat anticorpii prin cavitatea bucală și continuă să-i răspândească pe măsură ce trece prin faringe și esofag. Dacă virusul pătrunde în organism, anticorpii îi pun barieră, prevenind infecția. Virusul este atras în stomac, unde sucurile gastrice îl vor distruge ”, se explică în videoclipul CSIC făcut public joi.
Studiile efectuate până acum indică faptul că „o jumătate de gram” din acest unguent ar fi suficient pentru a genera o imunitate de două ore împotriva Covid-19.
"Testele științifice au fost un succes, dar mai este un drum lung de parcurs, trebuie să lăsăm știința să-și facă treaba", a adăugat Pérez de Alastra, scrie 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu