Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi CFR, printre companiile care vor avea management privat

baraj energie hidroelectrica
baraj energie hidroelectrica

Nuclearelectrica, Hidroelectrica, CFR Marfă, CFR Călători şi CFR Infrastructură se numără printre cele 15 companii de stat care vor avea manageri privaţi, iar la unele dintre ele vor fi înlocuiţi şi membrii CA, a declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI.

Întrebat dacă înlocuirea managerilor este suficientă, oficialul FMI a arătat că vor exista măsuri suplimentare care să asigure o guvernanţă cât mai bună, una dintre ele fiind operarea de schimbări în Consiliile de Administraţie.

"Există anumite persoane care au poziţii privilegiate acum în anumite companii, dar şi le vor pierde (...).Vom începe să selectăm membrii Consiliilor de Administraţie într-o manieră mult mai obiectivă. Acesta este numai o zonă în care vor exista îmbunătăţiri. Cealaltă este că Guvernul va îmbunătăţi guvernanţa prin reformarea legislaţiei întreprinderilior de stat, pentru a face ca aceste consilii să opereze într-un mod mai obiectiv şi corect", a afirmat Franks.

Surse guvernamentale au declarat că Ministerul Economiei a propus FMI ca Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Compania Naţională a Huilei, Oltchim şi Hidroelectrica să figureze printre companiile care vor avea management privat. FMI a prezentat însă o altă listă, în care erau incluse toate companiile din sectorul energetic.

"Ministerul Economiei a venit cu o listă de patru companii, şi anume SNLO, CNH, Oltchim şi HIdroelectrica. FMI a prezentat însă o altă listă, în care, cu excepţia Termoelectrica, erau toate companiile energetice. La discuţii nu s-a stabilit nimic, dar a rămas ca şefii FMI să discute ei între ei şi să elaboreze o listă clară", au afirmat sursele.

A treia direcţie privind companiile de stat vizaează cedarea unor pachete minoritare de acţiuni.

"Aduci investitori privaţi, care vor face parte din board şi vor fi complet independenţi. Dacă schimbi doar preşedintele executiv al companiei şi nu faci şi altceva, cel mai probabil o să eşuezi", a spus Franks.

El afirmase anterior într-o conferinţă de presă că FMI a stabilit cu autorităţile române un număr de 15 societăţi de stat care vor avea manageri privaţi, printre acestea numărându-se cele mai mari companii care nu vor fi privatizate, dar şi societăţi din domeniul transporturilor, care au pachete minoritare scoase la vânzare.

Potrivit oficialului FMI, lista celor 15 companii este rezultatul primelor negocieri cu autorităţile române, iar în final numărul ar putea fi diferit.

În luna mai, Franks afirma că 30-40 de companii cu capital de stat vor avea management privat.

FMI a extins în noul acord lista societăţilor de stat monitorizate prin includerea unor companii precum Tarom, Poşta Română, Oltchim, SNLO, Electrica Transilvania Nord şi va evalua atât pierderile, cât şi arieratele pentru că unele dintre sunt luate fi luate în calcul la bugetul general consolidat.

Alte companii monitorizate sunt Compania Naţională a Huilei (CNH), Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare.

sursa: Mediafax

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel