Nuclearelectrica a semnat o scrisoare de intenţie cu Fondul de Investiţii 'Iniţiativa celor Trei Mări' (3SIIF) pentru a explora o potenţială colaborare în sectorul producţiei de energie regenerabilă din România, a anunţat compania.
Publicitate
'Nuclearelectrica, prin operarea unităţilor de înaltă performanţă, 1 şi 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă, reprezintă un pilon strategic pentru securitatea energetică a României. Prin parteneriatul cu Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări în vederea producţiei de energie regenerabilă în România, dorim să ne extindem şi mai mult contribuţia la securitatea energetică, independenţa energetică şi protecţia consumatorilor din România', a declarat Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica.
Potrivit sursei citate, 3SIIIF este interesat să identifice în continuare şi să se asocieze în oportunităţi care sa sprijinire tranziţia energetica şi securitatea energetica în Regiunea Celor 3 Mari. Până în prezent, Fondul a realizat două investiţii în energie regenerabilă (Enery Development GmbH şi R.Power SA) cu portofolii semnificative de dezvoltare în regiune, inclusiv în România. 'Fondul nu este autorizat să facă investiţii în sectorul nuclear şi orice parteneriat cu Nuclearelectrica ar fi într-o entitate separată, axată pe active de energie regenerabilă', precizează Nuclearelectrica.
România şi-a stabilit obiective foarte ambiţioase de decarbonizare, respectiv: reducerea emisiilor de GES cu 55% până în 2030; reducerea dependenţei de importuri de la 20,85% la 17,8% până în 2030; eliminarea a până la 4,59 GWe de energie pe cărbune până în 2032 şi înlocuirea acesteia cu surse de energie curată.
În prezent, Nuclearelectrica generează 33% din energia curată a României şi are proiecte strategice de investiţii care îi vor creşte contribuţia la generarea de energie curată la aproximativ 66% la nivelul anului 2030. Nuclearelectrica este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.
Sucursala CNE Cernavodă operează două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi se află în curs de realizare a unui ciclu integrat de combustibil prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.
Fondul de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investiţiilor în infrastructura esenţială din regiunea celor Trei Mări - ţările situate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, şi anume: Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.
Obiectivul principal al fondului este de a investi în infrastructura de transport, energetică şi digitală care accelerează dezvoltarea economică şi îmbunătăţeşte conectivitatea şi cooperarea în întreaga regiune, compensând totodată diferenţele de dezvoltare ale regiunilor individuale din Uniunea Europeană.
Iniţiativa celor Trei Mări a fost înfiinţată de preşedinţii Poloniei şi Croaţiei, în cooperare cu preşedinţii celorlalte zece ţări din regiune. Actul constitutiv al 3SIIF a fost semnat de către preşedinţii băncilor de dezvoltare din Polonia (Bank Gospodarstwa Krajowego) şi România (Exim Bank). Printre investitorii iniţiali ai fondului se află băncile de dezvoltare şi capitalul guvernamental din regiune.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu