De fiecare dată când se produce un dezastru în altă țară ne întrebăm cum ar fi fost situația la noi. În cazul cutremerelor, ne aducem aminte de consolidarea clădirilor încadrate în clasa I de risc seismic, sau cele cu bulină, cum au devenit cunoscute în ultimii ani. Autoritățile se întrec în promisiuni care nu se transpun în realitate. Dintre cele 400 de clădiri din București s-au consolidat numai 40 în 16 ani. Autoritățile dau vina pe proprietarii care nu vor să-și părăsească locuințele pentru consolidare, iar proprietarii susțin că nu o fac pentru că nu li se oferă alternative pentru perioada consolidării. Iar din acest meci scapă numai 10% din clădiri, cele asupra cărora se poate interveni mai ușor. Persoanelor care locuiesc în celelalte clădiri nu le rămâne decât ca analiza lui Gheorghe Mărmureanu să fie adevărată și să nu avem cutremur de proporții până în 2040.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat la Realitatea tv că în prezent sunt pe rol 200 de procese cu proprietari care nu doresc să semneze pentru consolidarea blocurilor. Edilul-şef a pledat pentru "un minim de efort" care ar putea fi făcut împreună cu Guvernul, care "deocamdată tace", pentru ocuparea miilor de apartamente goale care există în Bucureşti până la consolidarea clădirilor care au o vechime de 50-60 de ani. Deocamdată, a precizat Sorin Oprescu, Primăria are la dispoziţie, de trei ani, două scări de bloc "nou-nouţe" şi patru săli de sport, considerate a fi de primă necesitate.
Primăriile de sector blochează consolidările
În ceea ce priveşte coordonarea PMB cu primăriile de sector, Sorin Oprescu a denunţat, în contextul necesităţii consolidării unor clădiri, "amestecul nenorocit al politicului, care este deasupra actului administrativ". Totodată, el a criticat faptul că sunt mutaţi bani din bugetul PMB de la capitole importante "către zone de aşteptare".
Bucureștiul ar plânge 500.000 de victime la un cutremur de proporții
Întrebat asupra declaraţiei făcute conform căreia în Bucureşti ar exista 500.000 de morţi la un cutremur de proporţii, Sorin Oprescu a afirmat că el a citat de fapt un raport al unor experţi americani, document care, de altfel, s-a aflat şi pe masa Guvernului Tăriceanu şi care "a intrat la capitolul 'hotărâri secrete'". "Nici până acum nu s-a luat vreo măsură", a adăugat el.
Proprietarii cer locuințe pe perioada consolidării
Liga Asociațiilor de Proprietari a alcătuit o listă de revendicări în ceea ce privește consolidările. Astfel, ei se plâng de faptul că nu se pun la dispoziție locuințe pe perioada consolidării, nu se respectă termenele în executarea lucrărilor de consolidare, nu se raportează transparent motivele întârzierilor. Ei propun ca pentru întârzierea sau blocarea consolidării să se aplice sancțiuni drastice primăriilor sau executanților sau chiar Asociațiilor de Proprietari și proprietarilor individuali. Acolo unde cheltuielile sunt echivalente cu cele ale unei construcții noi ar trebui să se ia în calcul posibilitatea demolării și reconstrucției. O atenție deosebită trebuie acordată proprietarilor foarte în vârstă, motivarea acestora pentru a intra în programul de consolidare fiind foarte dificilă. Ca modificare legislativă proprietarii propun ca structura de rezistență și instalațiile să fie suportate de la bugetul de stat, iar finisajele să fie plătite de către asociațiile de proprietari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu