Număr record de capturi de cocaină înregistrat în Europa în 2017

Peste 140 de tone de cocaină au fost capturate în Europa în 2017, un volum care nu a mai fost atins până acum pe o ''piaţă concurenţială'', potrivit raportului anual al Observatorului European pentru Droguri şi Toxicomanie (EMCDDA), dat joi publicităţii, informează AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

România este menţionată în raport ca ţară aflată pe ruta balcanică în traficul heroinei, precum şi în rândul statelor care au înregistrat tendinţe ascendente în prevalenţa consumului de canabis din ultimul an în rândul adulţilor tineri. Nivelul precedent privind captura de cocaină, care datează din 2006, este depăşit cu peste 20 de tone, în timp ce numărul capturilor - peste 104.000 în 2017 - atinge un nivel record, precizează raportul, care subliniază că oferta nu a fost niciodată atât de semnificativă. Numărul europenilor consumatorilor de cocaină, drog obţinut din frunzele arbustului de coca, în special în Bolivia, Columbia şi în Peru, a fost estimat în 2017 la 3,9 milioane, acesta reprezentând principalul stimulant ilicit utilizat pe Bătrânul Continent.

În plus, gradul de puritate al cocainei, care, în 2016, a fost, potrivit măsurătorilor, cel mai ridicat din ultimii 10 ani, s-a menţinut în 2017, în ciuda unui preţ stabil la nivelul comerţului cu amănuntul, potrivit EMCDDA, care îşi fundamentează raportul pe date colectate în 2017, cel mai recent an disponibil. Cocaina ajunge în Europa din diferite zone ale Americii de Sud şi Americii Centrale, pe calea aerului (curse aeriene regulate, transport de marfă aerian, aeronave private), iar cea mai mare parte ajunge prin contrabandă pe cale maritimă, în special în containere, subliniază studiul. Cele mai importante capturi au fost înregistrate în Belgia (45 de tone) şi Spania (41 de tone) - ţări ale căror porturi constituie principalele puncte de intrare pe cale maritimă a cocainei în Europa, urmate de Franţa (17,5 tone) şi Olanda (14,6 tone). Heroina, opioidul cel mai frecvent întâlnit pe piaţa europeană a drogurilor, menţionează raportul EMCDDA, pătrunde în Europa pe patru rute principale de trafic, cele mai importante fiind ruta balcanică şi ruta sudică.

Prima, care este şi cea mai importantă, traversează Turcia, trece prin ţările balcanice (Bulgaria, România sau Grecia) şi continuă către centrul, sudul şi vestul Europei. Ruta sudică, prin care transporturile din Iran şi Pakistan intră în Europa pe cale aeriană sau maritimă, fie direct, fie tranzitând ţări din Africa, a câştigat importanţă în ultimii ani. Alte rute sunt ruta nordică, care porneşte din Afganistan şi ajunge în Rusia prin Asia Centrală, şi o rută care trece prin sudul Caucazului şi traversează Marea Neagră. Afganistanul rămâne cel mai mare producător ilegal de opiu din lume şi se consideră că cea mai mare parte a heroinei găsite în Europa a fost produsă acolo sau în ţările vecine Iran sau Pakistan.

Canabisul este drogul ilegal consumat cel mai frecvent, aproape 20 % dintre persoanele din grupa de vârstă 15-24 de ani declarând că au utilizat această substanţă în ultimul an, se menţionează în raport. România este menţionată în raport, alături de Bulgaria, în rândul ţărilor care înregistrează tendinţe ascendente în prevalenţa consumului de canabis din ultimul an în rândul adulţilor tineri, începând din anul 2000. Per ansamblu, 47% din consumatorii de canabis ca drog principal, pentru care au fost admişi la tratament prima dată în 2017, au declarat că au consumat zilnic drogul în ultima lună, cifrele variind de la 10% sau mai puţin în Letonia, Ungaria şi România până la 68% sau mai mult în Spania, Olanda şi Turcia. Substanţa MDMA (3,4-metilendioxi-metamfetamină) este consumată sub formă de comprimate (numite adesea ecstasy), dar şi sub formă de cristale şi pudră. Se estimează că 13,7 milioane de adulţi din Uniunea Europeană (15-64 de ani), adică 4,1% din această grupă de vârstă, au încercat MDMA/ecstasy într-un moment al vieţii. Cifrele referitoare la consumul mai recent în rândul adulţilor tineri (15-34 de ani) arată că 2,1 milioane dintre aceştia au consumat MDMA în ultimul an (1,7% din această grupă de vârstă), estimările la nivel naţional variind de la 0,2% în Portugalia şi România până la 7,1% în Olanda.

Estimările prevalenţei în rândul persoanelor cu vârsta de 15-24 de ani sunt mai ridicate, estimându-se că 2,3% din această grupă de vârstă (1,3 milioane de persoane) au consumat MDMA în ultimul an. Tratamentul de substituţie, combinat adesea cu intervenţii psihosociale, reprezintă cea mai răspândită formă de abordare a dependenţei de opioide. După o scădere continuă între 2010 şi 2015, numărul total de persoane tratate în UE în 2017 prezintă o creştere cu 4% faţă de anul precedent. Între 2015 şi 2017 s-au înregistrat creşteri în 17 ţări, printre care Suedia (21%), România (21%) şi Italia (16 %), iar pentru 9 ţări s-au raportat scăderi, printre acestea numărându-se Lituania (18%) şi Cipru (17 %), se menţionează în raport. La nivel general, raportul precizează că cifrele se înscriu în contextul unei pieţe concurenţiale a drogurilor în Europa, unde circa 96 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au experimentat deja un drog ilicit în decursul vieţii. Raportul european privind drogurile 2019: Tendinţe şi evoluţii oferă o analiză a celor mai recente date privind situaţia drogurilor şi a răspunsurilor la aceasta în întreaga Uniune Europeană, Norvegia şi Turcia, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel