A fost stabilit un număr record de ruși care solicită azil în Coreea de Sud.
Potrivit autorităților sud-coreene, un număr record de ruși solicită azil în Coreea de Sud, cererile de azil au crescut de cinci ori anul trecut, rușii devenind cel mai mare grup de persoane care caută refugiu în această țară din Asia de Est.
Un total de 5.750 de cetățeni ruși au cerut azil în Coreea de Sud în 2023, potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de către Serviciul de Imigrare coreean. Această cifră este de cinci ori mai mare decât cele 1.038 de persoane care au cerut protecție în 2022 - și mai mare decât numărul total de cereri de azil din partea rușilor înregistrate între 1994 și 2019.
Anul trecut a marcat, de asemenea, cel mai mare număr total de cereri de azil din ultimii cel puțin opt ani, potrivit Serviciului de Imigrare. După ruși, cele mai mari grupuri de solicitanți de azil au venit din Kazahstan, China și Malaezia.
Tendința a continuat și în acest an, rușii constituind cel mai mare grup de solicitanți de azil în ianuarie.
Cele mai frecvente motive invocate de solicitanții de azil au fost persecuția pe bază de religie, urmată de persecuția politică. Alte motive au inclus discriminarea pentru că sunt membri ai unui anumit grup social, rasă sau naționalitate.
Serviciul nu a precizat motivele invocate de solicitanții de azil ruși.
Coreea de Sud are o legislație foarte strictă în materie de imigrație, inclusiv în ceea ce privește cererea de azil.
În ultimele trei decenii, doar 4.052 de persoane au fost recunoscute ca refugiați în Coreea de Sud din peste 103.000 de cereri de azil, potrivit raportului.
Cetățenii ruși care solicită azil la nivel mondial au atras atenția pe scară largă de la invazia Kremlinului în Ucraina, sute de mii de persoane părăsind Rusia în ultimii doi ani, mulți dintre ei fugind de recrutarea militară.
În Coreea de Sud, cinci bărbați ruși au fost blocați pe Aeroportul Internațional Incheon, în apropiere de capitala Seul, în 2022, în timp ce încercau să se sustragă de la ordinul de mobilizare militară.
Ministerul sud-coreean al Justiției a refuzat cererile lor de acordare a statutului de refugiat, lăsându-i efectiv în incertitudine la aeroport. Prea speriați să se întoarcă în Rusia, au petrecut aproape cinci luni dormind în terminal și trăind din mesele distribuite de departamentul sud-coreean de imigrație. La începutul anului 2023, doi bărbați au fost lăsați să părăsească aeroportul.
Unul dintre bărbați a declarat pentru CNN că primul său plan a fost să se îndrepte spre Kazahstan, dar s-a răzgândit când a auzit că fosta republică sovietică îi deportează pe rușii care fug.
Povești similare au fost raportate și în alte părți, datele autorităților de frontieră din Statele Unite au arătat că numărul cetățenilor ruși pe care i-au întâlnit a crescut brusc după ce Moscova a impus serviciul militar obligatoriu în septembrie 2022.
Din octombrie 2022 până în februarie 2023, aproape 22.000 de ruși au încercat să intre în SUA prin granița sudică a țării, potrivit datelor de la Biroul de Vamă și Protecția Frontierelor al SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News