În 2020, numărul familiilor care vor locui cu chirie va scădea la jumătate, iar numărul celor care îşi vor achiziţiona o locuinţă prin credit ipotecar se va dubla.
Schimbările economice din ultima perioadă au generat modificări importante şi în ceea ce priveşte situaţia locativă a românilor, iar pe viitor peisajul va fi cu totul altul decât în perioada anterioară crizei financiare. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Euromonitor, în următorii 8 ani, numărul familiilor care vor locui în apartamente închiriate va scădea cu 51,1%, pe fondul creşterii achiziţiilor de locuinţe. Astfel, dacă la nivelul anului trecut, 224.000 de familii locuiau cu chirie, în 2020 numărul acestora va ajunge la 109.000. În schimb, tot mai mulţi vor prefera să investească în propriile locuinţe, pe care , marea majoritate, le vor achiziţiona prin credite bancare ipotecare. Până în 2020, 546.000 de familii îşi vor cumpăra o casă prin credit ipotecar, numărul total al celor care sunt în această situaţie crescând faţă de 2010 cu 114,7%.
Anul trecut, 477 de familii trăiau într-o casă ipotecată, faţă de aproximativ 6,7 milioane care deţineau o locuinţă neipotecată. În 2020, numărul celor care posedă un imobil neipotecat va scădea cu 6,7%, până la 6,2 milioane, mai estimează analiştii Euromonitor.
Comparativ cu celelate state din Uniunea Europeană, piaţa locuinţelor din România este una cu totul atipică, prin numărul foarte mare de imobile proprietate personală. În 2009, 97% dintre locuinţele disponibile pe piaţă erau proprietate privată, în timp ce în Europa de Est ponderea era de 72%, iar media UE era de 64%. Mai mult, în România anului 2009, 90% dintre imobilele proprietate privată nu erau grevate de ipoteci. “Numărul aşa de mare de imobile aflate în proprietate privată se explică prin faptul că, în comunism, oamenii primeau locuinţe de la stat. Cu toate acestea, în ultimii ani ponderea caselor neipotecate a scăzut”, explică analiştii companiei de cercetare. Potrivit acestora, în perioada 2005-2009 numărul caselor grevate de ipotecă s-a triplat , de la 118.000 la 379.000. „Situaţia se explică prin preţurile foarte mari ale proprietăţilor rezidenţiale din perioada analizată şi a unei multitudini de soluţii de finanţare”, se mai arată în analiza Euromonitor.Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu