Numărul copiilor abandonaţi în unităţile sanitare, în scădere la Caraş-Severin

Numărul copiilor părăsiţi în unităţile sanitare de pe raza judeţului Caraş-Severin în primul semestru al acestui an a scăzut comparativ cu aceeaşi perioadă din 2018, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

"La nivelul judeţului Caraş-Severin, Compartimentul Telefonul Copilului pentru cazuri de urgenţă din DGASPC a fost sesizat cu privire la un număr de doi copii părăsiţi în unităţile sanitare, cazuri pe care specialiştii acestui compartiment le-au instrumentat conform legii. Ambii copii au naşterea înregistrată. Analizând situaţia acestora, s-a constatat că numărul lor este în scădere faţă de cel al copiilor părăsiţi în semestrul I din 2018, şi anume, doi copii faţă de cei patru părăsiţi în aceeaşi perioadă a anului trecut", a declarat, joi, directorul DGASPC Caraş-Severin, Elena Amzoi.

Potrivit acesteia, abandonul copiilor în unităţile medicale generează efecte dintre cele mai grave, care afectează dezvoltarea copilului într-o etapă considerată a fi cea mai importantă a vieţii sale. Din acest motiv, este nevoie de instituirea unei măsuri de protecţie în regim de urgenţă, la un asistent maternal profesionist, care are un rol extrem de important pentru asigurarea nevoilor fundamentale ale nou-născuţilor. Acest lucru s-a întâmplat şi cu cei doi copii abandonaţi în spital, în Caraş-Severin, în cazul cărora s-a instituit măsura protecţiei speciale a plasamentului, în regim de urgenţă, la asistenţi maternali profesionişti.

"Analiza situaţiei mamelor care şi-au abandonat aceşti copii în maternitate relevă că nivelul socio-economic foarte scăzut al acestora caracterizează cea mai mare parte a persoanelor vizate. Motivele sunt, însă, diverse, de la lipsa de maturitate şi incapacitatea de a se descurca singure, până la probleme personale sau emoţionale, ori chiar tulburări de personalitate", a afirmat Elena Amzoi.

Pe de altă parte, pentru multe dintre mamele în cauză, deşi au auzit de cel puţin o metodă contraceptivă pentru a preveni o sarcină nedorită, utilizarea acestora nu reprezintă o prioritate.

De asemenea, referitor la situaţia gravidelor aflate în risc social, nu există o evidenţă exactă a acestei categorii de persoane, pentru că cele mai multe nu se prezintă la nicio unitate sanitară pentru efectuarea unor controale medicale periodice, pentru a putea fi luate în evidenţă. Prin urmare, primul contact între aceste persoane şi specialişti din domeniul sanitar are loc în imediata apropiere a momentului naşterii, a mai explicat directorul DGASPC Caraş-Severin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel