Numărul de ore muncite îți arată dacă ai risc de moarte. OMS: E timpul ca toată lumea să recunoască!

Job 55 ore / Fotografie creată de Ruslan Burlaka, de la Pexels
Job 55 ore / Fotografie creată de Ruslan Burlaka, de la Pexels

Crezi că muncești prea mult și te simți extenuat? Un studiu recent arată câte ore de lucru pe săptămână devin un pericol real pentru sănătate.

Un studiu publicat de OMS concluzionează că lucrul care este egal cu 55 ore sau depășește acest număr, pe săptămână, este asociat cu o creștere de 35% a riscului de accident vascular cerebral. Adică muncești mai mult, riști să mori de tânăr. A lucra mai mult de 55 de ore pe săptămână ar crește, prin urmare, riscul de deces din cauza bolilor de inimă și din cauza accidentelor vasculare cerebrale.

”Munca de 55 de ore sau mai mult pe săptămână reprezintă un pericol grav pentru sănătate”, a spus dr. Maria Neira, directorul departamentului de mediu, schimbări climatice și sănătate, de la OMS. "Este timpul ca toată lumea - guverne, angajatori și lucrători - să recunoască în cele din urmă că orele lungi de lucru pot duce la moarte prematură", a adăugat ea, conform Lemonde.fr.

Câte ore muncesc românii pe săptămână

Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână. În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână. Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus. În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.

Durata maximă a timpului de muncă în România


Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare. Prin excepție, durata timpului de muncă, ce include și orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămâna, cu condiția ca media orelor de muncă, calculată pe o perioada de referință de 4 luni calendaristice, să nu depășească 48 de ore pe săptămână. Pentru anumite activități sau profesii stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, se pot negocia, prin contractul colectiv de muncă respectiv, perioade de referință mai mari de 4 luni, dar care să nu depășească 6 luni. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel