Numărul persoanelor care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc este în creştere, în luna iunie fiind înregistrate peste 100 de cazuri.
"În ultima perioadă s-a înmulţit numărul celor care apelează la UPU al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc. Dacă până la începutul verii au fost zilnic, una-două persoane, acum sunt zile în care se prezintă chiar şi cinci persoane, din cauza unor muşcături de căpuşe", a declarat referentul de presă al spitalului, Kiss Edit.
Datele statistice arată că în luna aprilie au fost înregistrate 16 persoane muşcate de căpuşe, în luna mai numărul a ajuns la 39 de cazuri, în iunie s-au prezentat la UPU 105 persoane muşcate de căpuşe, iar de la începutul lunii iulie s-au înregistrat 31 de astfel de cazuri.
Medicii spun că cei care sunt muşcaţi de căpuşe pot să scoată insecta acasă, folosind o pensetă specială, care se găseşte în farmacii, iar dacă cineva consideră că nu poate face acest lucru în siguranţă, se recomandă să apeleze la centrele de permanenţă, la medicii de familie sau la Unitatea de Primiri Urgenţe.
Este interzis să se folosească metodele vehiculate în spaţiul online, cum ar fi îndepărtarea căpuşei cu uleiuri esenţiale sau cu chibrituri aprinse, care, spun medicii, nu ajută la nimic şi nici nu se recomandă folosirea unei pensete cosmetice, care ar putea rupe insecta.
În situaţia în care apare roşeaţă la locul muşcăturii, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic.
De asemenea, celor care ies în natură în această perioadă li se recomandă să folosească îmbrăcăminte care să acopere mâinile şi picioarele, să folosească produse repelente împotriva căpuşelor şi când se întorc din excursii să verifice dacă nu au fost muşcaţi de aceste insecte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci